Skip navigation

W

Wellness = Személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, illetve bizonyos esetben gyógymódok gyógykezelések együttes alkalmazása abból a célból, hogy a résztvevők kipihenjék a mindennapi stresszt és fáradtságot, testük és szellemük is megnyugodjon, feltöltődjön. Részei lehetnek: pl. torna, egészséges táplálkozás, úszás, fitnesz, masszázs, szaunázás. Beépülhet a hétköznapokba is, de leggyakrabban egy-egy szállodai kúra (4-5 nap vagy egy hét) alkalmával veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. A kifejezést holisztikus értelmében, vagyis a fizikai, lelki és szellemi képességek harmóniájaként is használják, alapjában véve a prevenció, regeneráció, relaxáció és a fitnesz összességét jelenti. A wellness kifejezés a well being és a wholeness szavakból képzett mozaikszó.

Wellness szálloda = Kereskedelmi szálláshely, amely megfelel a minimum 3 csillagos szállodákra előírt követelményeknek, ahol a szaktevékenységeket, illetve a szálloda által nyújtott szolgáltatásokat az erre vonatkozó szakképzettséggel rendelkező személyekkel látja el,valamint az egészséges életvitelhez szükséges gasztronómiai, sport, relaxációs ill. wellness szolgáltatásokat nyújt, közösségi programokat biztosít.

Bővebben: http://www.jgypk.u-szeged.hu/tamop13e/tananyag_html/wellness/wellness_a_szllodban.html.

Wellness turizmus = Turisztikai ágazat, melyben az utazás elsődleges motivációja a wellness szolgáltatások igénybevétele. Keresleti oldalán egészséges emberek állnak, akik szabad idejükben, saját költségükre, vagy kiegészítő/magánbiztosítók finanszírozásával egészségügyi elemeket is tartalmazó turisztikai szolgáltatáscsomagot vesznek igénybe. Az aktív ⇒ spa-, vagy ⇒ wellness élményét főként a fiatalok és a középkorúak keresik. A wellness-turizmus kínálati oldalának szolgáltatói vonzó környezetet, kellemes időtöltést, komplex egészség-megőrzési és prevenciós programot kínálnak, ugyanakkor lehetőséget nyújtanak az egészséggel kapcsolatos tudás megszerzésére is (OES 2007).

WTO (World Tourism Organization) = Turizmus Világszervezet (1975). Elődje a Hivatalos Turista Propaganda Szervezetek Nemzetközi Szövetsége 1924-ben alakult meg, Hágában. Céjai között szerepelt a turisztikai propagandával kapcsolatos információcsere megszervezése, a vámkedvezmények (vámmentesség) elérésére, valamint a nemzetközi turistaáramlást akadályozó formalitások enyhítése. Ez a szervezet a II. világháború után újjászületett (IUOTO), majd ennek átalakulásával jött létre a Turizmus Világszervezete.