15. Izomrostok típusai

A vázizmokat alkotó rostok morfológiai, mechanikai, biokémiai, stb. tulajdonságaikban különböznek egymástól. Izomrostokon belül megkülönböztetünk vörös, fehér és átmeneti rostokat. A vörös rostok lassan fáradnak és húzódnak össze, hosszantartó munkavégzésre alkalmasak. Ezek a rostok leginkább a tónusos izmokban vannak jelen és a felegyenesedett testtartásba van fontos szerepük. A hosszútávú állóképességet igénylő sportolóknál dominálnak. Ezzel szemben a fehér rostok gyors összehúzódásra képesek, de csak rövid ideig. Főként a fázisos izmokban vannak, fő funkciójuk a mozgás végrehajtása. Ezek a rosttípusok főleg azoknál a sportolóknál dominálnak, ahol nagy izomerő kifejtése szükséges. Egy átlagos ember ált. 50-60 % vörös, 40-50% fehér izommal rendelkezik (3. sz. táblázat).