Skip navigation

4.2.2. A hallássérülésről gyermekeknek

Néha az emberek hallása nem úgy működik, ahogy kellene. A hallássérült emberek hallása nem ép, rosszabbul hallanak, mint azok az emberek, akiknek jól működik a fülük. Van, aki születésétől ezzel a problémával él, mások az idő múlásával veszítenek hallásukból. A túl hangos zene, vagy a túl erős zajok kárt okozhatnak a dobhártyánkban. A hallássérült személyek közül sokan hallókészüléket használnak, hogy jobban halljanak. Ők a nagyothallók. A siketek semmit nem hallanak, ők jelnyelvet használnak, hogy tudjanak környezetükkel kommunikálni. Az, hogy nem hallanak, nem jelenti feltétlen azt, hogy beszélni sem tudnak. A hallássérülés az enyhe nagyothallástól a siketségig terjedhet, attól függően, hogy kinek mekkora a hallásvesztesége.

Feladat

Nézze meg a bejátszást! Milyen feladathoz tudná felhasználni a kisgyermekek érzékenyítése során?

A hallássérült személyek számára a legnagyobb kihívást a beszéd megértése és a beszéd alkalmazása okozza. Sokféle segédeszköz létezik, amely segít a hallássérült személyeknek a kommunikációban (hallókészülék, cochleáris implantátum, indukciós hurok, hangjelző kutya) A képek felhasználhatók az érzékenyítő foglalkozások során.


Hallókészülékek
(www.bernafon.hu)


(www.edukid.hu)


Cochleáris implantátum
(www.sinoszhanforrás.hu)


Indukciós hurok szimbóluma
(www.sinosz.hu)

Hangjelző kutya
(www.borsonline.hu)

Feladat

Nézze meg Szutyejev: A három kiscica című meséjét, majd nézze meg a jelmesét! Gyűjtsön szempontokat, amelyek mentén a gyermekek össze tudják hasonlítatni a kétféle mesélést!