Skip navigation

II.2.5.1. A fogyatékkal élő emberek sportjának nemzetközi szervezetei

A fogyatékkal élő emberek sportjának nemzetközi szervezetei

Nemzetközi szinten a paralimpiai mozgalmat az 1989-ben a németországi Düsseldorfban megalakított Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee; IPC) irányítja. A bonni székhelyű non-profit szervezet alapvető küldetése, hogy biztosítsa a paralimpiai sportolók számára a sport területén való kibontakozás lehetőségét, és a paralimpiai értékeket (bátorság, elszántság, inspiráció, egyenlőség) hirdetve megteremtse a sportolás lehetőségét minden fogyatékkal élő számára. A szervezetnek ma már öt regionális szervezete működik és 174 nemzeti paralimpiai bizottság szerepel tagjai között.

Az IPC jelenleg a fogyatékosok következő négy nemzetközi speciális szervezetét ismeri el:

Ez lényegében azt is jelenti, hogy az IPC hangolja össze a bénultak, a vakok, az értelmi fogyatékosok és a kerekesszékes amputáltak nemzetközi sportszövetségeinek működését és gondoskodik a sportrendezvények, paralimpiák megfelelő színvonalú megrendezéséről.

Az IPC szervezetétől függetlenül működik a Siketek Nemzetközi Sportszövetsége (International Committee of Sports for the Deaf; ICSD) és a Speciális Olimpia Mozgalom (Special Olympics Committee; SOC) is. Ezeknek a sportszervezeteknek a legjelentősebb sportrendezvényei az IPC-től teljesen függetlenek. Nem tartozik a paralimpiához sem az ICSD által a siketek számára szervezett siketlimpia, sem a SOC által az értelmi fogyatékos sportolók számára rendezett speciális olimpia nyári és téli világjátékai.