Skip navigation

III.10. Teqball

A Teqball ötlete egy fiatalember, Borsányi Gábor fejéből pattant ki. Egyszer Gábor, egy pingpongasztalon focizott és ez adta a szikrát. A labda nagyon sokszor fent maradt az asztalon és jött az ötlet, hogy amennyiben ívelt lenne a felület, a labda mindig kipattanna. Az ötlet akkor teljesedett ki, amikor megismerte Huszár Viktort, akivel zseniális párost alkotnak. Ketten együtt, 3 éves kísérletezés és számítások után kifejlesztették a tökéletes ívet, illetve kitaláltak a játékhoz egy egyedi szabályrendszert. Eleinte titokban zajlottak a fejlesztések, majd a 2014-es Foci VB ideje alatt került az emberek elé az első Teqball asztal.

A Teqball egy új futball alapú sport, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Azonban ezen a speciálisan meghajlított asztalon nem csak képességeinket tudjuk fejleszteni. Elég egy ellenfél a Teqball asztal másik oldalán, és máris űzhetünk egy könnyen megtanulható és látványos sportot, hiszen ha valaki már hármat tud dekázni, Teqballozni is tud. Ez a labdarúgás legtisztább válfaja, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus. Ezáltal az ütközésekből, durva belépőkből származó sérüléseket teljesen ki lehet zárni egy Teqball mérkőzésen, vagy az edzés során. Emellett az asztalt sem lehet, amely szintén csökkenti a sérülésveszélyt. A Teqball nem versenytársa a futballnak, éppen ellenkezőleg! Használata magabiztossá teszi a játékost, tökéletesíti és fejleszti a döntéshozatali képességet is. Továbbá segíti azt is, hogy az úgynevezett “első érintés” tökéletesebbé váljon, ami a mai gyors játékstílushoz elengedhetetlen a futballban. A Teqball nem a szerencséről szól, itt mindig a jobb játékos győz.

Egyedi szabályrendszere miatt fejlődik a játékos technikája ezért is a TEQ szó. Lehet 1-1 ellen, 2-2 ellen játszani, illetve több ember esetén forgózni is. Legfontosabb szabály, hogy 3 érintésből át kell juttasd a labdát az ellenfél térfelére. Fontos megjegyezni, hogy egymás után kétszer ugyanazzal a testrésszel nem érhetünk hozzá a labdához. Ezáltal egy bal lábas focistának használni kell a jobb lábát is, így fejleszti azt. Páros játékban összesen van 3 érintése a párosnak, viszont muszáj passzolni egyszer. Egy szett 12 pontig tart, egy mérkőzés 3 nyert játszmáig. Szabály az is, hogy nem lehet az asztalhoz érni, mert akkor az ellenfél szerez pontot. Így teljes mértékben kiküszöböljük a sérülés veszélyét. A Teqballban kivették a szerencsefaktort, így ha a labda csuszára pattan, abban az esetben meg kell ismételni a játékot.

Kiknek ajánlják ezt a sportágat? Mely korosztálynak a legideálisabb?

Mindenkinek ajánlható. 9-10 éves kortól lehet már Teqballozni, hiszen a kisgyermekek könnyebb és kisebb labdával már akkor fejleszthetik a tudásukat. Szeretnék, ha a magyar labdarúgás fejlődne, így céljuk, hogy a jövőben bekerüljön a Teqball az utánpótlás nevelésbe. Természetesen minden korosztály számára hasznos lehet, hiszen sosem késő technikásabb futballistának lenni. Akik nem hivatásos labdarúgók, de szeretik a focit, azoknak is ajánljuk, hiszen nagyon szórakoztató és a sportolás elengedhetetlen az egészséges életmód megőrzésében.

A Teqball lelke az asztal, egy új, forradalmi sporteszköz, amely több mint két év empirikus tesztelési és tudományos számítási folyamat után lett a jelenlegi formájára kialakítva. A háló szilárd, amely biztosítja, hogy a labda kipattanjon róla, elősegítve ezzel a folyamatos játék lehetőségét. A Teqball asztal szerkezete a szabályokkal összehangolva nem ad teret a szerencsének, a játékos a saját képességeire van utalva.

http://sportmindig.hu/teqball