Skip navigation

V.1. Maraton

Hivatalos távja 42195 méter. Minden évszakban találunk versenyt, melyen teljesíthetjük ezt a távot. Természetesen a legideálisabb a tavaszi és az őszi idény, hiszen a téli alapozás hosszú km-ei ott vannak a lábunkban, ősszel viszont az egész év edzésadagjai illetve esetleges versenyszituációi is. Hiszen ezt is tanulni kell, mikor és hogyan érdemes frissíteni, mit érdemes enni a verseny előtt és közben. Milyen futóruhában fussunk, hogy ne legyen melegünk, de ne is fázzunk. Ez egy nagyon összetett folyamat, mely gyakorlást igényel. A versenyre kijelölt pályák változatosak a teljesen sík tereptől a hegyi utakkal, emelkedőkkel tarkított útvonalakig változhatnak.

Magyarország legnépszerűbb maratoni futóversenyei

  • Spar Budapest Maraton (október)
  • Balaton Maraton (november)
  • MaratonFüred (március)

Félmaratoni távokon szinte minden hónapban van egy-egy verseny, melyen felkészülésként el lehet indulni.  (http://www.futanet.hu/cikk/tervezett-2015-os-esemenyeink) (http://www.futas.net/futonaptar/futoversenyek2015.php)

Leghíresebb utcai maratonok a világban

Boston, Berlin, Chicago, London, New York, Debno, Dubaj, Tokió, Amszterdam, Rotterdam, Párizs, Hamburg, Stockholm, Roma, Madrid, Koppenhága, Dublin, Firenze, Barcelona, Köln…stb.

(http://www.futas.net/Marathon/world-biggest-marathons/a-legnagyobb-maratonok.php)

Ezeken a versenyeken korlátozzák az indulók létszámát, csak előnevezés lehetséges, de előfordul az is, hogy szintidőt is kell teljesíteni és igazolni a részvételhez, néhány esetben pedig csak sorsolás útján lehet bejutni az adott versenyre. Ennek az az oka, hogy egy bizonyos létszám fölött már ellenőrízhetetlen az embertömeg, és az óvintézkedések nem biztosítanák az egyén valamint a verseny szervezőinek biztonságát.

Legkülönlegesebb maratonok a világon

1. Bordeaux maraton (Marathon du Medoc)

A világ legviccesebb maratonja ez a maraton Franciaországban, mely 30 szőlőbirtokon halad keresztül. Minden évben adott tematikának megfelelő jelmezben kell lefutni a távot, ahol a frissítőpontok 2 km-enként vannak és bort, sajtot, osztrigát, libamájat kínálnak a futóknak (3).

2. Everest maraton (a világ legmagasabb helyen megrendezett maratonja)

A verseny az Everest alaptáborból indul 5364 m-ről és 3446 m-en ér véget. A verseny előtt 3 hetet kell Nepálban tölteni az akklimatizálódás miatt. Itt lehetőség van félmaratont is futni vagy csak túrázni az adott távokon. A hóval, jéggel borított táj teszi az egyik legszebb maratonná.

3. Nagy Fal maraton (Great Wall Marathon)

Ezt a versenyt 1999 óta rendezik meg, közel 2500 résztvevővel. A csodálatos táj feledteti a meredek emelkedőket és a sok lépcsőt, amelyen keresztül haladnak a futók a cél felé.

4. Safaricom maraton (Safaricom Marathon)

Kenyában rendezik meg minden évben ez a látványos verseny, maraton, félmaraton és gyerektávokon. A szavannán áthaladó útvonal teszi látványossá ezt a maratont, ugyanakkor veszélyessé is, hiszen könnyen az ott áthaladó állatok céltáblái lehetünk.

5. Sarkkör maraton (Polar Circle Marathon)

A világ egyik legérintetlenebb táján Grönlandon rendezik meg a világ leghidegebb maratonját, amely útvonalának nagy része jégen van kijelölve és – 15 °C alatti a hőmérséklet. A félmaraton és a maraton 2 külön nap rendezik meg, ezzel adva lehetőséget a futóknak, hogy mindkettő lefutásával teljesítsék a Polar Bear Challenge-t.

6. Pack Burro maraton (Pack Burro Race)

Az amerikai Coloradoban rendezik meg a bányászok emlékére ezt a maratonnál kicsivel hosszabb (46 km) futóversenyt, melynek különlegessége, hogy minden futónak egy szamarat kell vezetni végig az egész táv alatt. Az útvonal a helyszín földrajzi adottságainak megfelelően sziklás és meglehetősen nehéz.

7. Víz alatti maraton (Underwater Marathon)

A skóciai Loch Ness-ben rendezték meg ezt a minden kétséget kizáróan legnehezebb futóverseny. 12 nap alatt teljesítette az egyetlen induló.

1.kép: Bordeaux-i maraton

2.kép: Everest maraton

3.kép: Nagy Fal maraton

4.kép: Safaricom maraton

5.kép:Sarkkör maraton 

6.kép: Pack Burro maraton

7.kép: Víz alatti maraton

8.kép: Bordeaux maraton frissítőpont