Skip navigation

VI. Szellem-lélek - és testformálás: Pilates

szerző: Meszlényi-Lenhart Emese

"A boldogság előfeltétele a testi fittség. Értelmezésünkben a testi fittség azt jelenti, hogy kialakítunk és fenntartunk egy olyan egységet, melyben egy szép egyenletesen formált test és egy ép elme együtt képes lesz természetesen, könnyedén és kielégítően végrehajtani különféle napi feladataink sokaságát, mindezt magától értetődő lendület és vidámság közepette."

(Joseph Pilates)

Testünk, lelkünk, szellemünk szoros együttműködésben és összefüggésben van. Mozgásunk hatással van a lelki és pszichikai állapotunkra, ahogy a gondolataink és érzéseink is kihatnak testünk különböző mozgásaira.

Testünk, lelkünk temploma, fontos milyen minőségben lakozik Bennünk.

Ahhoz, hogy testben és lélekben egészséges életet éljünk, meg kell találnunk a kettő közötti harmóniát. Nem elég csak az egyikre figyelni, mindkettőt ápolni, védeni, fejleszteni kell, nyitottan állva az újdonságok felé.

Napjainkban a lelkünk és testünk megismeréséhez sokféle mód áll a rendelkezésünkre. 

A XXI. századi életmód nagyon kényelmessé tette az életünket, olyannyira, hogy a fizikai aktivitás szükséglete minimálisra csökkent. Azonban a rendszeres testmozgás nem csupán csökkenti az elhízás és betegségek kialakulásának veszélyét, de kimondottan pozitív hatással van a szellemi-, érzelmi- és lelkiállapotunkra is.

A világ változása és fejlődése biztosítja számunkra a sportmozgások sokszínűségét. Rengeteg mozgásforma közül válogathatunk, egy típusú mozgásforma számtalan változata tárul elénk, melyet bármikor kipróbálhatunk.

A fitnesz világa biztosítja számunkra, hogy a lehető legtöbb fitnesz irányzatot megismerjük, kipróbáljuk, és megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb testedzést.

Míg a régi időkben az egészséges életmód egyenlő volt a testedzéssel és az egészséges táplálkozással, a mai modern szemléletben már elengedhetetlen, hogy a szellem és a lélek harmóniában legyen testünkkel.