Skip navigation

VI.2. A Pilates mozgásrendszere

Erőközpont

A pilates-gyakorlatok a has-, hát- és farizmok erősítésére összpontosít elsősorban. Testünk legfőbb izomcsoportjai játszák a legfőbb szerepet csontvázunk megtámasztásában, így testünk erőközpontját kell erősítenünk.

Az erőközpont elnevezését Joe Pilates találta ki. A test erőközpontját a hasizmok, a far-és hátizmok alkotják; ezek működését segíthetik a combközelítő izmok is. A pilates-gyakorlatok nagy része ezeket az izmokat erősíti, és a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez ezeket az izmokat kell megfeszíteni. Az előbb felsorolt izmok a törzs legfontosabb stabilizáló izmai, fontos szerepet játszanak a gerinc túlterheléséből eredő sérülések kivédésében.

Forrás: Ellie Herman: Pilates Tantusz könyvek, Panem kiadó Kft. 2008

www.pilates.hu

Légzés fontossága

Az emberek többsége önkéntelenül visszatartja a lélegzetét, „elfelejt levegőt venni”, ha valamilyen új, nehéz feladatot próbál végrehajtani. A légzés visszatartásával az izmok megfeszülnek, a feszességre hajlamos izmok fájdalmasan görcsössé válhatnak. A folyamatos és „hatékony” légzés tehát nagyon fontos ahhoz, hogy helyreálljon és fennmaradjon a test izomegyensúlya, ami a szabad, fájdalommentes mozgás előfeltétele. Éppen ezért minden pilates-gyakorlathoz pontosan meghatározott légzőmozgások társulnak.

Számos vizsgálattal igazolták, hogy a legtöbb ember csupán tüdeje kapacitásának felét használja a légzés során. A felületes légzés is nagyrészt a mozgásszegény és stresszes életmód következménye. A mély belégzés és hosszantartó kilégzés  a tüdő „átlégzése” kedvezően hat a keringésre és az izomműködésre is. Mozgás közben nem mindig könnyű egyenletes tempóban lélegezni, de sokkal hatékonyabb lehet edzés, ha a légzésre is tudunk figyelni. A hatékony légzés nemcsak az izom összehúzódását, hanem megnyújtását, ellazítását is segíti.

A pilates abban is különbözik más sportoktól, hogy – a jógához hasonlóan nagy hangsúlyt helyez a gyakorlatokat kísérő légzőmozgásokra.

Forrás: Ellie Herman: Pilates Tantusz könyvek, Panem kiadó Kft. 2008

A talajon végezhető Pilates gyakorlatok mellett a torna magába foglal néhány speciális, Pilates gépeken végezhető feladatot is, amik révén az izomzat a szokványos ízületi terheléstől eltérően, nyújtással erősíthető.