Skip navigation

VI.2.1.4. Pilates Gépek

A Pilates gépek segítségével olyan speciális gyakorlatokat lehet végrehajtani, melyeket földön, vagy hagyományos erősítő gépeken nem lehet elvégezni.

A módszer lényege, hogy a gravitáció kiiktatásával, a rugók fokozatosan emelkedő terhelése mellett kombinálni lehet a nyújtó és erősítő gyakorlatokat. Ezzel a természetes mozgásmintákhoz sokkal közelebbi gyakorlatokat lehet felépíteni.

Reformer                                                                   

 

Az Reformer -nek nevezett Pilates gép, legjobban egy evezőpadhoz hasonlítható. A kocsit, melyet változtatható ellenállású rugók kötnek a vázhoz, lábbal vagy kézzel, egy rúdra támaszkodva vagy csigákon átvetett kötelek segítségével mozgathatunk. A gyakorlatokat állva, ülve, illetve fekve végezhetjük növekvő rugóellenállással szemben. Fontos, hogy a gyakorlatokat csakis szakember segítségével, tapasztalt oktató jelenlétében végezzük. A légzés és pontos koncentráció az egész módszernek elengedhetetlen velejárója, így könyvből vagy videóról igen nehezen sajátíthatók el. Fontos a jól megválasztott, megfelelően felkészült stúdió kiválasztása.

A gépen végzett változatos és sokféleképpen variálható gyakorlatok minden izom átmozgatására alkalmasak és fejlesztik is azokat.

Chair – a pedálos szék

 

A chair – pedálos székkel haladó gyakorlatokat végzünk. Ezeknél a gyakorlatoknál jobban kell tartanunk a testsúlyunkat, egyre kevesebb alátámasztási felület segíti a mozgást.

Pilates Cadillac

 

Ez a gép Joseph Pilates első eszköze, melyet rehabilitációs eszközként fejlesztett ki. Kórházi ágyból alakította át, amit sérült katonák tornáztatására készített.

Több száz gyakorlatot lehet végrehajtani rajta az egyszerűbbtől a nehezebb mozgásformákig.

Alkalmas

Túlsúlyos emberek tornásztatására kiválóan alkalmas.