Skip navigation

III.2. Biliárd

A biliárdnak több mint száz játékváltozata ismert, azonban ebből csak 3 minősül sportágnak: az amerikai pool, a brit snooker és az európai karambol.

Története:

A biliárdot királyok és egyszerű polgárok egyaránt játszották. A XV. században Észak- Európában és Franciaországban már ismert krikettből fejlődött ki. A füves pályán játszott játékot vitték be épületbe, innen származik az asztal zöld, fűre emlékeztető borítása. A biliárd megnevezés francia szavakból származik: „billiart” (egyik a fa pálcák közül) vagy a „bille” (golyó) szavakból. Már 1600 körül is nagyon népszerű játék volt, és Shakespeare egyik művében is szerepelt. Majd megjelent az első szabályokat tartalmazó könyv is. 1600-as évek végére alakult ki a dákó. Eleinte jogart használtak, viszont feje miatt nehéz volt használni, sokszor inkább a végével lökték el a labdát, ebből alakult ki a dákó. Eleinte két golyóval és hat lyukkal az asztalon játszották, ezen kívül még a krikettben használatos kapuk is helyet kaptak. A kapuk a XVIII. században eltűntek. A biliárd eszközök az 1800-as évektől rohamosan kezdtek fejlődni, köszönhetően az ipari forradalomnak. 1850-ig kialakult a ma használatos asztal. 1919-ben megalakult a Nemzetközi Biliárd Szövetség.

http://www.utanpotlassport.hu/2011/02/06/a-biliard-tortenete-szabalyai/

Szabályok:

Öltözet: a versenyzők öltözékének meg kell felelni a versenyszabályzatban kiírtakhoz. Férfiaknak galléros ing, vagy póló, nadrágba tűrve, ami semmiképpen sem lehet farmer! Hölgyeknél is kötelező a galléros felső viselete, valamint a nadrág mellett felvehetnek szoknyát is, amely takarja a térdeket.

Kezdés: annak eldöntése, hogy ki kezdi, a játékot tempólökéssel történik. A két játékos, egy időben egymás mellől az asztal egyik feléből meglök egy-egy golyót a szemközti oldalt megcélozva. Akinek a golyója visszatérve közelebb áll meg a falhoz, az kezd. Eközben a golyó nem érintheti oldalsó falat és ellenfél térfelét, illetve nem eshet lyukba.

http://www.biliardcentrum.hu/i/tempolokes2.jpg

Golyók felrakása: 15 színes és egy fehér golyót használnak a játék során. Ezeket háromszög alakzatban kell elhelyezni, oly módon, hogy a háromszög két alsó csúcsára különböző csoportba tartozó golyók kerüljenek. A fekete golyót a harmadik sorban kell elhelyezni középen, ezen kívül a többi golyót tetszőlegesen rakhatjuk.

Kezdőlökés: a kezdőlökést a homlokvonal által határolt terület bármely pontjáról el lehet végezni. A kezdőlökés során a fehér golyó bármely célgolyót érintheti. Ha egy golyó leesik valamelyik lyukba, akkor a kezdőlökést végző játékos folytatja a játékot, amennyiben nem, legalább 4 golyónak kell érintenie egy vagy több falat, ennek hiányában a kezdés hibás és a következő játékos jön. Ő eldöntheti, hogy elfogadja–e a golyók helyzetét, vagy új felrakást kér, amely után döntése alapján ő vagy az ellenfél végez új kezdőlökést. A fekete golyó kezdőlökéskor való lyukba kerülése nem számít hibának. Azonban ha a golyók kiugranak az asztalról az hibának minősül.

Nyitott asztal/ golyócsoportok kiválasztása: a lökést végző játékosnak meg kell neveznie egy célgolyót, melyet szabályos lökéssel lyukba akar küldeni. Ha ez sikerül övé lesz a választott golyó csoportja, az ellenfélé pedig a másik. Amennyiben nem jár sikerrel az asztal nyitott marad, és az ellenfél következik ugyanígy. Nyitott asztal esetében a fehér golyó bármelyik golyót érintheti először kivétel a feketét.

http://www.biliardcentrum.hu/i/biliardasztal-jeloles.jpg

Játék folytatása: a játékos addig maradhat asztalnál, ameddig a saját golyócsoporthoz tartozó golyókat szabályos és bemondott lökésekkel célba juttatja, illetve azok után a fekete golyót is.
Bemondás során be kell jelenteni a célgolyót és azt, hogy melyik lyukba kívánja juttatni.

Játék elvesztése: a lökést végző játékos abban az esetben veszti el a játékot, ha a 8-as golyó elrakása közben a fehér golyó is lyukba esik, ha elrakja a 8-as golyót, de még van a saját golyócsoportjából golyó az asztalon, a 8-as golyót nem a bemondott lyukba küldi, vagy ha a 8-as golyót az asztalról kiugratja. Ezek a kezdőlökésre nem vonatkoznak!

Hibák: Ezek előfordulása esetén az ellenfél folytatja a játékot.

  • Golyók kiugrása az asztalról
  • Fehér golyó lyukba esése
  • Lábhiba (legalább egy lábnak a talajon kell lennie lökés közben)
  • Dupla érintés
  • Tolás
  • Dákó az asztalon

http://www.biliardszovetseg.hu/biliardszovetseg/download/2011/pdf/a_pool_szabalyai_20110308.pdf
http://www.biliardcentrum.hu/biliard-jatekszabalyok-8-as-pool-szabalyok.html

Kinek ajánlják: a biliárd bárkinek ajánlható, hiszen nem igényel hatalmas fizikai teljesítményt vagy szellemi képességet. Kortól, nemtől, testfelépítéstől függetlenül ajánlható bárkinek. 5-6 éves kortól már lehet játszani, ezt lehetővé teszik a kisebb méretű asztalok és rövidebb dákók. Ha valaki a versenysportban szeretne szerepelni, ajánlatos korán elkezdeni. Az idő elteltével csökkenhet az eredményesség, hiszen idős korban romlik az állóképesség, látás és a koncentráció képesség is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet játszani. Elsősorban a szellemi képességeket fejleszti, mint például a hosszantartó koncentrációt, akaraterőt, önuralmat. Ezen képességek hasznosak lehetnek a mindennapi életben is, akár iskolában, munkahelyen, ahol szükséges a hosszantartó koncentráció vagy akár az élet más területein is. http://sportagvalaszto.hu/index.php?m=22842

Versenyek: Magyarországon NB I, NB II-es csapatbajnokságokat rendeznek, emellett mesterek tornája és amatőr versenyek is megrendezésre kerülnek. Az egyéni Országos Bajnokság legjobb 3 helyezettje alkotja a Válogatottat, akik részt vehetnek az Európa Bajnokságon (4. helyezett a tartalék). Ezen kívül pontszerző versenyeket is rendeznek.

Irodalomjegyzék:

http://www.utanpotlassport.hu/2011/02/06/a-biliard-tortenete-szabalyai/

http://www.biliardcentrum.hu/i/tempolokes2.jpg

http://www.biliardcentrum.hu/i/biliardasztal-jeloles.jpg

http://www.biliardszovetseg.hu/biliardszovetseg/download/2011/pdf/a_pool_szabalyai_20110308.pdf

http://www.biliardcentrum.hu/biliard-jatekszabalyok-8-as-pool-szabalyok.html

http://sportagvalaszto.hu/index.php?m=22842