Skip navigation

III.8. Póker

Az egyik legnépszerűbb játék a világon. A játékosok két féleképpen játsszák nyílt vagy zárt kártyáikból a legtöbbet kihozva. Az asztal közepén lévő pot, azaz kassza a nyeremény. Ezt a legjobb lap kombinációval tudják elérni, ezért minden játékos arra törekszik, hogy nála legyenek a legjobb lapok. A pókert nem csak az asztalnál vagy a számítógépnél történő játékra értjük már manapság, hanem egy harmadik válfaja is létezik, ez a videópóker. Itt a játékos a gépet üzemeltető ellen játszik.

Története

A története még mindig vitákat vett fel. A francia poque szóból ered, de ennek a szónak az eredete pedig német, ami a pochen. Valószínűleg egy Perzsiában (ma Irán) máig játszott játékból alakult ki. A póker kialakulása valószínűleg az angol bragg-gal és a francia reneszánsz primero játékaival keveredhetett.  Hajósok által lett ismert Európában. Az 52 lapos francia kártyát először az angolok használták, ebben még jelen volt a Flös is. Az Amerikai polgárháború idején alakult ki 1925-ben a közösségi póker. A póker számos filmben is megjelent, ahol a szerencsejáték van középpontban, pl. Maverick, Casino, Pókerarcok, ...és megint dühbe jövünk, de zenei produkció is foglalkozik vele, mint például Lady Gaga Poker Face című száma.” 

Szabályok

A texas holdem egy lenyűgöző játék, szabályai néhány perc alatt elsajátíthatóak, de egész életünkben tanulhatjuk, hogyan is kell jól játszani. A texas holdemben minden játékos két lapot kap a kezébe, majd összesen 5 lapot osztanak középre. Ez az öt lap un. közös lap, amit minden játékos használhat. Ebből az összesen hét lapból tetszőleges ötöt használhatunk fel. (Tehát a kezünkben levo lapok közül kettőt, egyet vagy akár nullát is használhatunk.) Most nézzük közelebbről a játék fázisait.

I. Osztás

Az osztótól (akit a dealer button jelöl) balra űlő játékos beteszi a kis vakot, a következő pedig a nagy vakot. Ezután az osztó mindenkinek két lapot oszt, amit a többiek nem láthatnak. (Kaszinóban van hivatásos osztó, ő oszt a játékos helyett.)

II. Pre-flop licit

Miután mindenki megkapta a lapját a nagyvak utáni játékos kezdi a licitet. Három lehetősége van:

  • Tartja a tétet. (ami ilyenkor ugye pont a nagy vak)
  • Emel (természetesen a limitnek megfelelően)
  • Dob

A következő játékosnak is ugyanezek a lehetőségei, egészen addig, amíg a nagy vakra nem kerül a sor. Figyelem: A nagy vaknak is van lehetősége emelni, akkor is, ha előtte mindenki csak megadta a kezdőtétet. Ha emelés volt, akkor természetesen addig megy körbe a licit, amíg minden játékos be nem rakta az emelést, vagy el nem dobta a lapját.
Fix limites játékban többnyire korlátozzák az egy licitkörben berakható tétek számát. Általában maximum háromszor lehet ráemelni az eredeti nyitásra. No limit és pot limit játékban nincs ilyen korlát, addig lehet emelni, amíg bírjuk pénzzel.

III. Flop

Az osztó ezt követően három nyitott lapot tesz ki középre. Ezt ismét licit követi. A licit menete hasonló a preflop licithez, néhány különbséggel. (A későbbi licitkörök is mind pont olyanok lesznek, mint ez.)
A licitet a kis vak kezdi. Neki három lehetősége van:

  • Passzol, azaz nem tesz be tétet.
  • Nyit, azaz beteszi a kezdőtétet (A limitszabályoknak megfelelően)
  • Dob. (Ennek persze nem sok értelme van addig, amíg valaki nem tett be tétet.)

Ha passzolt a kis vak, akkor a következő játékos is ezeket teheti. Ha valaki tett be nyitó tétet, akkor módosulnak a lehetőségek. A következő játékos lehetőségei:

  • Tartja a tétet
  • Emel
  • Dob

Ez megy körbe addig, amíg mindenki nem tartja az addigi téteket, vagy el nem dobja a lapját.

IV. Turn

Az osztó lerakja a negyedik nyitott lapot is. Ezután újra licit következik, amelynek menete pontosan megegyezik az előbb leírtakkal. (Fix limites játék esetén van annyi változás, hogy ott az első két licitkör során a betehető tét a nagy vakkal egyenlő, míg a következő két licitkörben a nagy vak kétszerese a limit.)

V. River

Az osztó lerakja a ötödik nyitott lapot is. Ezután újra licit következik, amelynek menete pontosan megegyezik az előbb leírtakkal.

VI. Showdown

Az utolsó licit után a játékosok megmutatják a lapjukat, és az nyer, aki a legjobb öt lapot tudja összehozni a rendelkezésre álló hét lapból. Döntetlen esetén el kell osztani a pénzt. Mindig az a játékos mutatja meg először a lapját, aki utoljára emelt. Ha nem volt emelés, akkor az, aki az utolsó körben megnyitotta a licitálást. Ha körpassz volt, akkor az, aki először passzolt. Ha előttünk valaki már jobb lapot mutatott, mint a miénk, akkor nem kötelező megmutatni a sajátunkat, el is dobhatjuk. A játék természetesen nem feltétlenül tart a megmutatásig. Ha bármikor a licit során előfordul, hogy egy emelést, vagy nyitást senki sem tart, akkor ez a játékos nyert. Neki nem kötelező megmutatni a lapját.

Royal flös (royal flush)

A legerősebb lapkombináció. Egyszínű 10-es, bubi, dáma, király, ász lapokból áll. Ha két ilyen találkozik, akkor döntetlen (osztozás a nyereményen) van. Példa: kőr 10-es, kőr bubi, kőr dáma, kőr király, kőr ász.

Színsor (straight flush)

Öt egyszínű sorba rendezhető lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a legmagasabb lap dönt. Ha egyforma, akkor döntetlen (osztozás a nyereményen) van. Példa: treff 5-ös, treff 6-os, treff 7-es, treff 8-as, treff 9-es.

Póker (four of a kind)

Négy ugyanolyan számozású vagy jelű lapból és egy akármilyen másik lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a magasabb póker nyer. Példa: kőr 7-es, pikk 7-es, treff 7-es, káró 7-es, pikk 10-es.

Full (full house)

Három ugyanolyan számozású vagy jelű lapból és két másik ugyanolyan számozású vagy jelű lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a magasabb drill nyer. Ha egyforma, a magasabb pár nyer. Példa: káró bubi, treff bubi, pikk bubi, kőr 8-as, pikk 8-as.

Szín (flush)

Öt ugyanolyan színű lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a legmagasabb lap dönt. Ha egyforma, a második legmagasabb dönt, és így tovább… Példa: pikk 2-es, pikk 6-os, pikk 9-es, pikk dáma, pikk ász.

Sor (straight)

Öt sorba rendezhető lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a legmagasabb lap dönt. Ha egyforma, a színerősség dönt. Példa: kőr 8-as, káró 9-es, pikk 10-es, pikk bubi, treff dáma.

Drill (three of a kind)

Három ugyanolyan számozású vagy jelű lapból és két akármilyen másik lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a magasabb drill nyer. Ha egyforma, a magasabb semleges lap, majd az alacsonyabb dönt. Példa: kőr 8-as, treff 8-as, pikk 8-as, pikk 5-ös, káró bubi.

Két pár (two pairs)

Kétszer két ugyanolyan számozású vagy jelű lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a magasabb pár, majd az alacsonyabb, majd a semleges lap erőssége dönt. Példa: pikk 5-ös, káró 5-ös, pikk dáma, treff dáma, káró 2-es.

Egy pár (one pair)

Két ugyanolyan számozású vagy jelű lapból és három akármilyen másik lapból áll. Ha két ilyen találkozik, a magasabb pár nyer. Ha egyforma, a semleges lapok döntenek. Példa: kőr 7-es, pikk 7-es, treff 8-es, káró bubi, pikk 10-es.

Magas lap (high card)

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3ker#A_p.C3.B3ker_t.C3.B6rt.C3.A9nete

Kinek ajánlott

Mivel a játéknak lehet egy összetartó ereje így baráti körökben vagy épp családi eseményeken a finom ebéd után több generáció letud ülni és együtt játszhatnak. Nem kell feltétlen pénzben játszani. Bárhol játszható, csak egy pakli kártya kell és emberek. Ez a játék bárkinek ajánlható, addig, amíg játék a lényeg és nem a győzelem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3ker