Skip navigation

III.3. Bowling

A bowling egy látványos nagy népszerűségnek örvendő sport. Lehet valaki kezdő, amatőr, profi, ez a játék mindenki számára, örömet és kikapcsolódást jelent. Nők, férfiak, kicsik nagyok sportosak, elegánsak egyaránt örömüket lelhetik benne. Ezért minden korosztály számára megfelelő szabadidő eltöltés, ami szolgálhat akár családi programként, vagy csapatépítőként is. Jelentősen javítja a koordinációt, a koncentrációt, hiszen a jó dobás ismétléséhez ugyan azt a mozdulatsort kell megismételni minél többször. Ez rengeteg gyakorlást és kitartást igénye, fejleszti a figyelmet.  Fontos szerepet játszik az állóképesség, hogy minél kevesebb energiával minél jobb eredményt érhessünk el. 

A bowling az egyik legrégebbi játék a világon. Az ókori Egyiptom bölcsőjéből – i. e. 3200-ból – származik, ezt az bizonyítja, hogy régészek a piramisok aljában a mai golyókhoz, és bábukhoz hasonló eszközökre bukkantak.  Julius Caesar uralkodása alatt vált népszerű Pl..Észak-Olaszországban.

„A bowling azon formáját, melyet ma is játszunk, először egy Londonról szóló könyvben említették, amit 800 éve írtak. Eszerint a sportág szabadtéri játék volt, melyet elsősorban nemesek játszottak. Az első fedettpályás bowling 1445-ből származik, szintén Londonból. Más elmélet szerint a modern játék Németországban alakult ki i. sz. 300 körül. Ez nem szórakozás volt, hanem a korai keresztények megtisztulási szertartásának szerves része. A hollandok verziójában – amelyben a kilenc bábut gyémánt alakban állították fel – az volt a cél, hogy csak a középső bábut döntsék le. Amerikába az első holland bevándorlók által került a bowling. Itt a szesz- és szerencsejáték-tilalom idején – hogy a játék betiltását elkerüljék – adtak a már meglévő kilenc bábuhoz egy tízediket, és a bábuk felállítását is megváltoztatták háromszögformára. A mai napig így játsszuk a játékot.” Mivel egyre népszerűbb sporttá vált, nagy szükség lett a szabályok egyezetésére, tisztázására, e célból alakult 1875-ben az Amerikai Egyesült Államokban a Nemzeti Bowling Szövetség. A bowling a rendszerváltással egy időben érkezett hazánkba, az első bowlingpálya 1989-ben épült.

http://www.bowling.hu/a-bowlingozas-tortenete-vilagviszonylatban/#more-15

Bowling szabálya

„A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) fát, akkor a ledobott fák száma adja a mező értékét. Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut (fát). E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá. Strike-nak nevezzük jele (X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik. Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. “bónuszdobást”, mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent. Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.” http://www.bowling.hu/bowling-szabalyai/

A pálya hossza 18,29m egy sáv szélessége 107cm. A bábuk 1-10-ig vannak számozva magasságuk 38,1 cm, tömegük 1530-1640 gramm. Általában juharfából készülnek, melyet egy kemény műanyag burkol. A bábuk háromszögben vannak elhelyezve 12 hüvelyk távol egymástól. A golyók átmérője 21,6 cm, súlyuk 7.25 kg legfeljebb. A golyókon lyukak vannak, általában 3db. Az első 3 ujjunkat kell a golyóba dugnunk. A pályák első kétharmada finoman fel van olajozva. https://hu.wikipedia.org/wiki/Bowling