Skip navigation

VII.6. A fizikai aktivitás, mint a stresszel való megküzdés eszköze

Talán többen is tapasztalták magukon, hogy amikor rendkívül „stresszes” időszakban vannak, akkor szinte akaratlanul, de keresik azokat a magatartásformákat, melyek segítenek kikapcsolódni, ellazulni, lényegében újra visszakerülni a „komfortzónába”. Vannak, akik csak időlegesen oldják meg a helyzetet, valamilyen élvezeti cikk segítségével (alkohol, dohányzás), de vannak olyanok is, akiknek egy jó futás, vagy konditerem segít kikapcsolódni.

Számos kutatás és elmélet között egyre nagyobb szerepet kapott a negatív stresszel (distressz) kapcsolatos megküzdési stratégiák vizsgálata (Lazarus, 1966, 1991, 1993, ld. Oláh, 2005.). E szerint a coping mechanizmusok 3 fajtája között (emocionális, érzelem-, kognitív, értelem-orientált és az elkerülő) kiemelt szerepet játszik a sport és a fizikai aktivitás, mint védelmi mechanizmus.

Csíkszentmihályi (1990, 2000) elméletében a sport és a mozgás különösen hatékony eszköz a Flow, az optimális élmény elérésére, mely kiváló gyógyszer lehet a mindennapok külső és belső stresszorainak leküzdésében. Több hazai kutatás is kiemeli (Pikó, Keresztes, 2007, Balogh, 2013), hogy a mozgás nem csak a testi, szomatikus, hanem a lelki, pszichés egészségnek is fontos alakítója, részben közvetlenül, részben közvetett módon, egyfajta mediátorként, például a Flow állapotának megtapasztalásán keresztül.

Általánosan elfogadott nézet szerint a testedzés, fizikai aktivitás során fokozódik az „örömhormonok” termelése, és az endorfin, dopamin, szerotonin, egyéb élettani hatásai mellett, hozzájárulhat az egyén stressz szintjének csökkenéséhez (ld. pl. Petrika, 2012)7

Varga (2014., 9. ábra) úgy fogalmaz, hogy a dopamin gátolja a stressz hatásait.

Sandlund és Norlander (2000) egy igen népszerű, Európában is egyre inkább elterjedt mozgás, a tai chi chuan hatásait vizsgálta, Arra jutottak, hogy az edzések javítják a hangulatot, a testgyakorlatokkal együtt járó relaxációs és meditációs technikák segítenek ellazulni és hatékonyan csökkenteni a stressz szintjét.

A néhány fenti, de számtalan egyéb szakirodalom alapján kijelenthetjük, hogy a fizikai aktivitás/sport/testedzés az élettani mutatókon túl (vércukor, vérnyomás, koleszterin, stb.), az idegrendszerre is pozitívan hat, vagyis a mozgás=gyógyszer és hozzájárulhat a stressz leküzdéséhez.

Néhány kiváló stresszoldó javaslat:

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/exercising-to-relax