Skip navigation

VII.7.1. A vizsgálati módszer leírása

EGG Mérési Protokoll - stressz tolerancia mérése

A gastro- intestinografiás méréseket a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézetének Sport- és mozgáselemző laboratóriumában, az Experimetria Orvosbiológiai Kutató, Fejlesztő és Gyártó Kft., Elektrogasztrográfiás Myograph Vizsgálati Rendszerével végeztük. Ez a műszer egy akkumulátorral működő négy – egymástól független – erősítőcsatornával ellátott extracelluláris erősítő rendszer, amely egyben adatrögzítést is végez.

Egy regisztrációs periódus időtartama 40 perc, amelynek 20-dik percében egy kb. 2000 ms hosszúságú szirénahang hallatszik. Az első 20 perc elegendő időt biztosít az érzékelők felhelyezése okozta stressz -, a második 20 perc pedig a jelzőhang által kiváltott stressz utáni megnyugváshoz. A reakciót kiváltó hanginger egy előre elkészített hangfájl lejátszásával történik, a megfelelő hangerő érdekében egy mobil erősítővel rendelkező akkumulátoros Mc Crypt PPA8 típusú lejátszó eszközt alkalmazunk. A lejátszás hangereje az eszköz maximális 11 egységéből 10-es fokozaton történik.

 A mérés reggel illetve a kora délelőtti órákban éhgyomorral történik, kiküszöbölve az emésztésből adódó gasztrointesztinális motilitást. A regisztrálás teljes időtartama alatt a vizsgált személyek egy vizsgálóágyon fekszenek éber, nyugalmi állapotban. A rendszer lehetőséget biztosít a legkülönfélébb stresszorok (vizuális, hanginger, sportmozgás) hatásainak vizsgálatára.

Eredményeink igazolták, hogy a preklinikai állatkísérletek eredményeit alátámasztva alkalmasak a stressz mérésére, képesek kizárni az izommozgásból eredő mozgási artefaktumokat és széles körben, akár az élsport, akár a rekreációs sport számára alkalmasak a további felhasználásra.