Skip navigation

VI.1. Mi a pilates?

Olyan mozgásprogram, mely az egész testet fejleszti, testtartásjavító, növeli a fizikai terhelhetőséget, és jótékony hatással van a lélek és agy működésére is.

Ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel.

A pilates gyakorlatok egy speciális légzéstechnikán alapszanak, mely elsajátításával helyreáll és fennmarad az test izomegyensúlya. Számtalan vizsgálati eredmény alátámasztja, hogy az emberek légzésük közben a tüdőkapacitásuk felét veszik igénybe. Ez a felületi légzés a mozgásszegény életmód és a stresszes élet velejárója. A pilates gyakorlatok alatt alkalmazott mély be-és kilégzés pozitívan hat a keringésre és az izomműködésre.

A Pilates-módszer lényege a „központ” megerősítése, a gerinc mozgékonyságának növelése, az izomerő és a testtudat fejlesztése. Nagyon fontos alapelv, hogy a pilates-gyakorlatok nem egy adott testrész, hanem mindig az egész test működésére hatnak.

A rendszeres gyakorlás során annyira megszokjuk a helyes testtartást, a központ megtartását, hogy egyszer csak azt vesszük észre, séta, bevásárlás, vezetés és más tevékenységeink közben is behúzzuk a hasunkat. A gerinc épségének, rugalmasságának megőrzése a pilates gyakorlatok egyik legfontosabb hatása.