Skip navigation

V.2. Ultrafutás

Az ultrafutók azt szokták mondai, hogy az ember annyit tud lefutni, amekkora távra felkészült. Ugyanannyira el lehet fáradni egy félmaratonon mint egy 12 órás versenyen.

Minden táv, ami a maratoni fölött van, ebbe a kategóriába tartozik. A cél, alacsony pulzusszámmal, hosszan tartó terhelés esetén a leggyorsabban telesíteni a távot. Különböző célú vagy történelmi mondanivalójú hosszútávfutó versenyek kerülnek megrendezésre szokatlan helyszíneken és furcsa távokon. A versenyekre történő felkészülés nem csak fizikailag, de lelkileg, akaratilag is nehéz. Fontos, hogy kikapcsoljuk az érzelmeket, gondolatokat, érzéseket, amelyek a testről, fájdalomról, nehézségekről érkeznek. A nők sok esetben sokkal jobb eredményekre képesek, kitartásuk, szívósságuk miatt. Csak az válassza ezt a sporttevékenységet, akinek a monotonitástűrő képessége igen fejlett.

A versenyeknek 2 fajtája létezik:

  • idő szerinti versenyek (6 óra, 12 óra, 24 óra, 48 óra, 72 óra, 6 nap…) Ezeket általában valamilyen rövid, kijelölt pályán futják (1-2 km hosszú)
  • táv szerinti versenyek (50 km, 100 km, 50-100 mérföld) 25-30 km-enként vannak frissítő állomások, ahol energiadús italokat, ételeket kapnak a versenyzők, valamint pihenhetnek orvosi felügyelet mellett

Ezeket a versenyeket különböző helyszíneken rendezik meg, más és más körülmények között. Aszfalton, terepen, sivatagban, erdőben, hegyek között, síkságon.

A versenyszámok közül csak a 100 km-es az, amit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) is nyilvántart, mint hivatalos világrekord. Számos országnak van saját ultrafutó szakszövetsége, ami általában az országos atlétikai szövetség égisze alatt működik. A Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (IAU) bizonyos versenytávokon tart nyilván rekordokat.

Szupermaratoni versenynek számítanak azok a rendezvények, ahol több napon át minden napon egy-egy ultratáv teljesítése a feladat. 

Legjelentősebb hazai versenyek

1. Kazinczy 100/200 terepfutó verseny

Zemplénben (Füzér - Sátoraljaújhely és Széphalom - Sátoraljaújhely között) rendezik meg minden évben Magyarország egyik leghosszabb futóversenye. Mindkét táv 50 km-es szakaszokból tevődik össze, így a 100-as 2x50, míg a 200-as 4x50 km-ből.

200 km-es túra szintideje 55 óra, míg a táv alatti szint 7340 m.

100-es túra szintideje 25 óra, míg a táv alatti szint 3280 m.

2. Kinizsi 100

Útvonal: Békásmegyer (Budapest) – Tata. Szintidő: 24 óra,  Szint: 2930 m

Ezeken a versenyeken az elsődleges cél a gyalogos haladás, de a résztvevők nagy többsége futva vagy futva – gyalogolva, egyénileg teljesíti a távokat.

3. Bécs – Sopron – Budapest  Szupermaraton(5 nap, 350 km)

4. Győr – Budapest (3 nap, 142 km)

Egyéniben és többféle váltófelállásban (2 fő, 4+1 fő) lehet rajthoz állni ezeken a versenyen.

5. Ultrabalaton (212km) – Közép-Európa leghosszabb futóversenye

2007 óta rendezik meg ezt a non-stop Balatont kerülő versenyt, ahol a versenyzőknek 32 óra áll a rendelkezésükre, hogy egyéniben vagy váltóban teljesítsék a távot. 31 váltó és 40 frissítőpont van az útvonalon. A kezdeti 200 fős indulói létszám mára már 6000 főre emelkedett.

6. Balaton Szupermaraton és FélBalaton Szupermaraton (4 nap, 195 km)

Egyéniben, párban, hárman vagy négyen lehet teljesíteni ezt a többnapos futóversenyt, melynek vannak rövidebb szakaszai is (2 napos FélBalaton – 94 km, maraton -42,195 m).

7. Békéscsaba – Arad – Békéscsaba Szupermaraton (2 nap, 200 km)

A futók az első napon Békéscsabáról Aradig futnak, míg a másodikon más útvonalon vissza Aradról Békéscsabáig. Egyéni vagy váltó versenyszámokban lehet indulni ezeken a versenyeken.

Legjelentősebb külföldi versenyek

1. Spartatlon (246 km)

Az 1983 óta évente megrendezett görögországi Athén és Spárta között zajló futóversenyen számos magyar futó ért már el sikereket. A szintkülönbségek, szélsőséges időjárási körülmények miatt ezt a versenyt tartják a világ egyik legkeményebb futóversenyének. A futóknak 75 ellenőrző ponton kell áthaladniuk és mindegyiken adott szintidő alatt. Már a nevezés is szintidőhöz kötött, így biztosítva, hogy a versenyzők valóban felkészültek legyenek (4).

2. Badwater (135 mérföld – 217 km)

Nagy szintkülönbség és 50 °C feletti nappali átlaghőmérséklet jellemezi ezt a futóversenyt, melyet az Amerikai Egyesült Államokban rendeznek meg minden év júliusában. Az aszfalt hőmérséklete miatt folyamatos hűtést igényelnek a futók. A versenyen nincs élelem és frissítő biztosítás, ezekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A teljesítés szintideje 60 óra. Ezt a távot oda-vissza is teljesítették már többen is (5).

3. Maraton des Sables (6 nap – 250 - 254 km, leggyakrabban 251 km)

A Szaharán keresztül vezet ez a sivatagi futóverseny, melyen a magas hőmérséklet mellett a teljes felszerelés (víz és sátor kivételével) cipelésével is meg kell küzdenie a futóknak. Kötelező tartozékok a napi 2000 kalóriányi élelmiszer, világító rúd, takaró, tükör, elsősegélycsomag, helyzetjelző rakéta. A résztvevők futva – gyalogolva teljesítik a távot. A verseny útvonala évről évre változik (6) (7).

4. Tarawera (60, 85, 100 km)

A világ legszebb ultrájaként tartják számon ezt az Új-Zéland tavain, erdőin, vízesésein keresztülvezető futóversenyt. Korlátozott a nevezések száma (8).

5. Comrades marathon (86-91 km, 12 órás szintidő)

1921 óta rendezik meg ezt a futóversenyt a Dél-afrikai Köztársaságban Pietermarizburg és Durban között. A Comrades a világ legrégebbi ultramaratoni versenye és a több mint tízezer indulójával egyben az egyik legnépesebb is. A pályán jelentős a szintemelkedés és a verseny irányát évről évre változtatják. Páros évben rendezik az „emelkedős” futást, vagyis a verseny Durbanból indul, és páratlan évben rendezik a „lejtős” versenyt, vagyis a verseny Pietermaritzburgból rajtol. Emelkedős évben a teljes szintemelkedés 1700 méter, míg lejtős évben 1050. A legjelentősebb szintváltozás a verseny tengerparthoz közelebbi felében található. Durbanból indulva, az első 36 kilométeren majdnem 800 méterig másznak a versenyzők és az összes szintemelkedés ezen a szakaszon közel 1000 méter. A pálya öt legendás hegycsúcson vezet át, melyeknek megmászása különösen nehezíti a futók dolgát (9).

6. Jungle Ultra (230 km)

A perui őserdőben rendezik meg ezt a versenyt, ahol a versenyzőknek igen komoly szintkülönbséggel kell megküzdeniük, valamint az is nehezíti a dolgukat, hogy csak vizet kapnak a szervezőktől, minden másról maguknak kell gondoskodni és magukkal kell vinni.

7. Iditarod ( Szérumfutás emlékverseny - 1000 mérföld – 1600 km)

Alaszkában rendezik meg ezt a rendkívül hosszú téli futóverseny, mely nehézsége a hó, a hideg és az, hogy a versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk mindenről, amire a verseny alatt szükségük lehet. A távot lehet kerékpárral (mountain bike), futva vagy sível teljesíteni. A versenyre csak úgy jelentkezhet valaki, ha az előző évben teljesítette a rövidebb 350 mérföldes (560 km) távot.

8. Barkley Marathon (160 km + 96 km)

Ez a tavaszi terepfutóverseny a maga műfajában a világ egyik legkeményebb és sokak szerint legkegyetlenebb versenye 1986 óta. Az amerikai Frozen Head természetvédelmi parkban rendezik meg. Valójában két verseny, egy 100 mérföldes (160,9 km) futás és egy 60 mérföldes (96,5 km) úgynevezett „fun run”, azaz „örömfutás”. A verseny egy 20 mérföldes körön zajlik, jelzetlen utakon, illetve utaktól teljesen mentes sűrű erdőn át. A 100 mérföldes távon a versenyzőknek körönként 12 óra áll rendelkezésükre és a teljes távra összesen 60 óra, míg a 60 mérföldes távot 40 órán belül kell teljesíteni. A verseny nehézségét a különösen kegyetlen terep adja. A 100 mérföldes táv teljes szintemelkedése 16 500 méter, vagyis körönként 3300 méter emelkedő és 3300 méter lejtő, ugyanakkor a pálya legmagasabb és legalacsonyabb pontja között kevesebb mint 700 méter a szintkülönbség. A verseny részben évek óta elhagyott ösvényeken, részben a szinte áthatolhatatlan sűrű erdőn, szedresen és bozótoson át halad. A versenyzőknek a pályára kihelyezett 9-11 könyvet is meg kell találniuk, amelyekből egy-egy lap kitépésével igazolják a teljesítést.

Az első két kört a versenyzők az óramutató járásával azonos irányban teljesítik, míg a 3. és 4. kört ellentétes irányban. Az utolsó körre induló első versenyző maga választja meg a haladási irányt és minden következő versenyzőnek az előtte haladóval ellentétes irányba kell indulnia.

A pályán körönként két vízvételi lehetőség van (8 és 13 mérföldnél), azon túl, amit a versenyző saját magának biztosít a rajtban. A nevezési díj 1,60$, valamint újoncok számára egy bármilyen gépjármű-rendszámtábla, visszatérőknek egy fehér ing és korábbi teljesítőknek egy pár zokni (10).

9.kép: Ultrafutó verseny terep

10.kép: Marathon des Sables maraton

11.kép: Badwater maraton

12.kép: Tarawera maraton

13.kép: Spartathlon

14.kép: Comrades marathon

15.kép: Iditarod

16.kép: Iditarod

17.kép: Ultrabalaton

18.kép: Balaton Szupermaraton