Skip navigation

III.1. Futsal

Története:

A futsal eredete Uruguayba vezethető vissza, ahol 1930-ban Juan Carlos Ceriani Gravier ötlötte ki a labdarúgás mini, 4+1-es változatát. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci. Kezdetben Five a Side volt a játék neve, később az angol football és a spanyol sala (terem) szavakból született meg a futsal elnevezés.

Magyarországon az 1980-as években ugrásszerűen megnőtt a kispályás labdarúgást játszó csapatok száma. A kispályás játék népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy viszonylag alacsony költségvetéssel jár. 1986-tól a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) keretében Kispályás Bizottság irányítja a teremlabdarúgást. Európában és a világ több országában már profi bajnokságok is vannak. Nálunk a sportágat még mindig szabadidős sportnak, tömegsportnak tekintik elsősorban.

A futsal játékszabályai:

A játék szabályai nagymértékben eltér a kispályás labdarugó szabályitól. A játéktérre jellemző, hogy minden esetben téglalap alakú. Fontos, hogy hosszának meg kell haladnia a szélességét. A nemzetközi mérkőzéseken a játéktérrel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy hossza minimum 38m és maximum 42m. Szélessége pedig minimum 18m és maximum 22m. A játéktér sima felületű, ajánlott a fa vagy műanyag borítású talaj. A játékteret jól látható vonalakkal jelzik. Az oldalvonal mellett található a cserevonal. A cserezónában kell a játékosoknak a cserét elvégezni. A mérkőzés folyamán a cserék száma korlátlan. A cserét végre lehet hajtani, amikor a labda játékban illetve játékon kívül van.  A kapuk 3x2 méteresek. A labdára jellemző, hogy gömb alakú, anyaga bőrből vagy más engedélyezett anyagból készült. Az átmérője 62 és 64 cm közé esik. Ha játék során a labda megsérül, akkor a játékot meg kell szakítani és a labdát ki kell cserélni. A játékot két csapat játssza, 5-5 főből áll. Ezek közül egy-egy kapus. Alapfelszerelések közé tartozik: trikó vagy ing, nadrág, sportszár, sípcsontvédő, cipő.

A játékot minimum 2 fő vezeti.  Az egyes számú játékvezető döntése a mérvadó, a kettes számú játékvezetőnek azonos jogok mellett a kispad rendjére is figyelnie kell. A mérkőzés két 20 perces tiszta játékidejű félidőből áll. Az időt az időmérő méri. Hosszabbítás esetén plusz 2x5 perc tiszta játékidő. A szünet időtartama max. 15 perc lehet. A mérkőzés kezdete előtt a játékvezető feldob egy érmét a levegőbe. Amelyik csapat a sorsoláson nyer, az a csapat térfelet választhat. A mérkőzést az a csapat nyeri, amelyik több szabályos gólt ér el. Ha döntetlenre kerül sor, ami azt jelenti, hogy mindkét csapat azonos számú gólt szerez, akkor 5-5 db nagybüntető rúgást kell végrehajtani. Nagybüntető rúgás a 6m-es vonal középpontjáról, illetve a kisbüntető 10 méterről történik. Szabálytalanságok illetve sportszerűtlenségekért figyelmeztetést kapnak a játékosok. Figyelmezési szankciók a sárga illetve a piros lap. Sárga lapból a játékos maximum 2 db-ot gyűjthet össze a mérkőzés folyamán. A második esetben a felmutatott sárga lap után a játékvezető automatikusan felmutatja piros lapot. Piros lap felmutatásával a játékos nem ülhet le a kispadra, hanem be kell mennie az öltözőbe. A csapata viszont két perc után kiegészülhet. Ha viszont a kevesebb létszámmal játszó csapat a 2 perces büntetőidő alatt gólt kap, akkor a gól után azonnal kiegészülhet. A szabadrúgás kétféle lehet, van közvetett illetve közvetlen. Az oldal rúgással illetve a kapukidobással nem érhető el közvetlenül gól. Ellenben a szögletrúgásból közvetlenül érhető el gól.

Futsal speciális szabályok:

A büntetések fajtái: 2 perces, 5 perces, végleges kiállítás.

Oldalrúgásból közvetlenül nem érhető el gól. A labdát az oldalvonalra kell helyezni
Az ellenfél játékosainak a letett labdától legalább 5 m-re kell állni,
4 másodpercen belül játékba kell hozni a labdát.  Az első öt szabálytalanság esetén: sorfal állhat a rúgó játékos elé, az ellenfél játékosainak minimum 5 m-re kell a letett labdától állni, a szabadrúgásból közvetlenül érhető el gól. A 6. szabálytalanságnál következik a második büntetőpontról elvégzendő közvetlen szabadrúgás, melynél sorfal nem állítható.

A sportág fiatalok valamit felnőttek részére egyaránt javasolt. A futsal élettani hatása kiemelkedő. Futsalozás mindkét nem esetében jótékony hatással van számos szív- és érrendszeri rizikófaktorra, mint például a maximális oxigénfelvételre, szívfunkcióra, az erek rugalmasságára, a vérnyomásra, a koleszterinszintre és a zsírtömegre.

 

 

Futsal

Kispályás labdarúgás

Játékosok

4:4 ellen + kapus, 12 fő nevezhető

5:5 ellen + kapusok

Pályaméret

hossza 38 x 42 m

szélessége 20 x 25 m

20 x 40 m

Les

Nincs

Nincs

Büntetőterület

6 m sugarú körívet

6 m sugarú körívet

 

Büntetőpont

6 m, 10 m

7 m

Kapu

3 x 2 m

3 x 2 m

Labda méret

4-es speciális labda

5-es

Partdobás

nincs partdobás, a labda berúgással hozható játékba

Bedobás vagy a labda berúgással hozható játékba

Csere

Folyamatosan

Folyamatosan, repülőcsere

Játékidő

2 x 20 perc

Tiszta játékidő

2x 25 perc futóóra

Speciális szabály

Sípcsontvédő kötelező

6. szabálytalanság után kisbüntető

 

https://www.youtube.com/watch?v=DldSJMjnsEs

https://hu.wikipedia.org/wiki/Futsal

http://www.futsal.hu/foldal/szabalyok.html