Skip navigation

V. Különleges futóversenyek Magyarországon és külföldön

szerző: Vári Beáta

Futás és extrémitás? Hogyan kapcsolódik a két dolog egymáshoz? Egy adrenalin fűtötte versenyen kiderül. Hogy mitől extrém valaki számára egy sportesemény az egyénfüggő, hiszen ami valakinek könnyű fizikai aktivitás, az más számára maximális terhelés, ha egyáltalán teljesíthető.

Extrém szó jelentése: szélsőséges, túlzó, rendkívüli, végletes

Az ember feszegeti a saját határait, próbálja túlszárnyalni az addigi teljesítményét, keresi a kihívásokat és a megmérettetéseket. Minden évtizedben újabb és újabb sportágak jelennek meg. „Trendi”-vé válik az, ami korábban nem, vagy csak kevésbé volt kedvelt. Ilyen napjainkban a hosszútávfutás, az ultrafutás és a túlélő futás.  Nagyon sokan tűznek ki maguknak olyan célokat, melyre nincsenek felkészülve fizikailag és mentálisan sem. Két – három hónap után szeretnének félmaratont, maratont vagy ezeknél hosszabb távokat teljesíteni. Népszerűek lettek a féltávú vagy egész távú ironman versenyek, melyek teljesítése igen komoly sportmúltat igényel. Nagyfokú igénybevételnek vannak kitéve azok is, akik a túlélő futás típusú versenyeken indulnak. Ezeken a versenyeken a futást összekapcsolják különböző akadályokon való átjutással. Mindezek ellenére évről évre jönnek az újabb és újabb versenyek, bővülnek a versenynaptárak, nő a versenyzői létszám. A jelentkezés önkéntes alapon történik, a résztvevőket nem kényszeríti senki, hogy részt vegyenek ezeken az eseményeken. saját elhatározásból állnak oda a rajtvonalhoz és vágnak neki a sokszor emberfeletti távoknak kortól és nemtől függetlenül. A fent említett versenyek az állóképességi sportágak kategóriájába tartoznak, melyek jellemzője, hogy inkább középkorúak és idősek képviseltetik magukat.

  1. ábra: Ultrafutó versenyek résztvevőinek életkori megoszlása

Forrás: http://en.paperblog.com/when-does-ultra-running-start-265400/

A rendszeres mozgás segít számos egészségügyi probléma megelőzésében, az állóképesség növelésében, és a társas kapcsolatok kialakításában is. Akár azt is gondolhatnánk, hogy a hosszan tartó mozgás még több előnnyel jár, mint a rövidtávú.

„Kutatók szerint, amennyiben nem mozog eleget valaki, megnő a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázata, ám ugyanez a helyzet akkor is, ha túlzásba viszi. Görög orvosok megállapították, hogy a maratoni futóknál a nagy artériák merevsége nőtt, ami arra utal, hogy bizonyos típusú, magas intenzitású testedzések valójában ártanak a szívnek, az artériák keményedéséhez, magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és akár halálhoz vezethetnek. Autós hasonlattal élve, ha nem használják, ellustul, romlásnak indul, de ha túl gyorsan és túl sokáig futtatja, lehet, hogy leég a motor”(1).

A hosszútávú terheléseket tehát érdemes megalapozni és nem azonnal akarni a sikert. A rövidtávon elért siker lehet, hogy több kárt okoz, mint örömöt, legalábbis hosszútávon, ezért biztosítsunk a szervezetünknek elég felkészülési időt, hogy megfelelő felkészülést követően maximumot teljesíthessen. Számos honlapon találhatunk futással kapcsolatos hasznos információkat és edzésterveket a különböző távokhoz, azonban mindenkit arra ösztönöznék, hogy kétkedéssel, fenntartással fogadjon mindent, amit leírva lát. Vezessen inkább edzésnaplót és a saját tapasztalatait vesse papírra, hogy a későbbiekben ez legyen a legfontosabb segítsége és visszajelzése az edzésmunkára vonatkozóan.

Mi kell a futáshoz?

Egy jó futócipő (nem szabadidőcipő) és egy adag kitartás.  Mindegy miben futunk és hol, az a lényeg, hogy ne adjuk fel az esetleges első kudarcok után. Ha nem megy olyan gyorsan, ahogy a mellettünk elfutónak vagy olyan hosszan, mint annak aki már egy órája köröz a futópályán, ne keseredjünk el. Nem tudhatjuk, hogy ők mikor és hogyan kezdték és milyen küzdelmek árán jutottak el oda, ahol most vannak.

  1. ábra: Jó futóteljesítményhez szükséges dolgok fontossági sorrendje

Forrás: http://www.runningandstuff.com/ultra-running-tips/

Távfutás:

A közép- és hosszútávfutó versenyek célja a lehető legoptimálisabb energiabeosztás és futótechnika mellett a lehető legjobb időeredmény elérése az adott távon . A távfutó versenyszámokban alapvető fontosságú tehát, hogy a versenyző megfelelő módon ossza be energiáját. A versenyen a rajt után célszerű egy egyénileg optimális iram felvétele, ami elméletileg a legcélravezetőbb. Ezekben a versenyszámokban az energiatermelés elsősorban oxigén jelenlétében, aerob módon történik. A kedvező energiafelhasználást, a technikailag az adott futó anatómiai felépítésére szabott, optimálisan koordinált mozgás segíti. A mozgás gazdaságossága igen fontos a speciális versenysebesség fenntartásában, fokozásában, továbbá a hajrában, ahol fáradt állapotban is fokozni kell a tempót. A gazdaságosság szintjét a pszichológiai, fizikai állapot, a lépéshossz és a lépésfrekvencia optimális viszonya, valamint ennek stabilitása, mozgékonysága, a morfológiai jegyek viszonya és a táv hosszúsága határozza meg (2).

Bob Glover szerint, ha a szív-és érrendszeri alapok jók és a sok futástól erős a láb, akkor a legfőbb probléma csak a fejben lehet. Ha nincs nagy izzadás, kisebb a görcs esélye és a verseny sem lesz annyira kimerítő. Fontos, hogy a súlypont ne emelkedjen és süllyedjen nagyon, zökkenésmentes, gazdaságos legyen a futóstílus. Nem szabad hagyni elkalandozni a gondolatokat és soha sem szabad arra gondolni mennyi van még a távból. A pillanatnyi problémával kell foglalkozni. Mindenkinek meg kell próbálni gyorsan és lassan futni. A saját tévedésekből kell tanulni és úgy kell kiagyalni a saját hatásos edzésmódszerét. Roger Bennister két dolgot tart fontosnak a jó teljesítményhez. Egy futót elszántsága és szellemi keménysége tesz jobbá. Ez van annyira fontos, mint bármilyen fizikai tulajdonság (Fix, 1984).

Ebben a jegyzetben olyan magyarországi  és nemzetközi versenyeket szeretnék bemutatni a maraton futás ultrafutás, triatlon, túlélő futás sportágakban, melyek egyre népszerűbbek a futók körében. Természetesen nehéz lenne az összes versenyt felsorolni, így csak a szakember és a résztvevők által legfontosabb, legnépszerűbb vagy legkülönlegesebb versenyeket emeltem ki.