Skip navigation

IV.2.2. Tápanyagforgalom

Az energiaigény kielégítése az energiát adó tápanyagok elégetésével valósul meg. A hat tápanyagfajta közül a fehérjékből, a szénhidrátokból és a zsírokból nyerhető energia, az ásványi anyagokból, a vitaminokból és a vízből nem.

A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok táplálkozási szokásainktól függően különböző arányban járulnak hozzá a napi energiaszükséglet biztosításához. Optimális esetben a legnagyobb energiahányad (50-60%) a szénhidrátoké, a zsír részesedése nem haladja meg a 30%-ot, és a hiányzó szükséglet jut a fehérjékre. Ezt az ajánlást tükrözi az egészséges táplálkozás piramisa is (4. ábra).

4. ábra. Az egészséges táplálkozás piramisa5

Optimális esetben az energiaszükséglet biztosítása úgy valósul meg, hogy a szervezet életműködéséhez szükséges összes anyag is a szervezet rendelkezésére áll. A valóságban azonban gyakran fordul elő napjainkban, hogy a mennyiségi túltápláltság minőségi alul tápláltsággal jár együtt. Ez elsősorban az egyoldalú táplálkozás során alakulhat ki (pl. a cukros és zsíros nassolnivaló túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezethet, úgy hogy közben az elégtelen zöldség és gyümölcsfogyasztás miatt C-vitamin vagy az elégtelen tej- és tejtermékfogyasztás következtében kalciumhiány hiány alakulhat ki). Emiatt az egészséges táplálkozás második legfontosabb jellemzője a változatosság.

A tápanyagok különböző táplálékok révén jutnak a szervezetünkbe. A táplálékokat jellemezhetjük:

  • tápértékük
  • biológiai értékük
  • élvezeti értékük
  • emészthetőségük és
  • telítő értékük szerint.