Skip navigation

II.2.5.2. A fogyatékkal élő emberek sportjának hazai szervezetei

Magyarországon 2001-ben alakult meg a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) a fogyatékosok sportjának legmagasabb szintű hazai ernyőszervezeteként. Legfontosabb feladata a fogyatékosok sportjának érdekképviselete és az állami támogatások felosztása volt az egyes tagszervezetek között. A FONESZ feladati közé tartozott az is, hogy sportszakmai, gazdasági, jogi és informatikai szolgáltatásokat nyújtson a tagszervezetek számára, biztosítsa az egységes versenyengedélyek kiadását a sportolók számára, és sportfejlesztési programokat készítsen.

A FONESZ alapító tagjai között szerepelt:

  • Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB);
  • Magyar Siketek Sportszövetsége (MSSSZ);
  • Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ);
  • Magyar Szervátültetettek Országos Szövetsége (MSZSZ).

A Magyar Paralimpiai Bizottságot a 2004-ben módosított „sporttörvény” köztestületi szintre emelte, így kivált a FONESZ-ből, de tagszervezetei a FONESZ tagszervezeteivé váltak, így ekkor hat országos sportszervezet működött a FONESZ ernyője alatt (Kälbli-Dorogi, 2009):

Magyar Parasport Szövetség (MPSZ) – célja az értelmi fogyatékos emberek sportjának fejlesztése, az értelmi fogyatékos emberek képviselete és integrálása a társadalomba.

Sportágak: atlétika, asztalitenisz, boccia, cselgáncs, darts, erőemelés, görkorcsolya, karate, kerékpár, kézi-, kosár- és röplabda, labdarúgás, lovaglás, sí, tájfutás, tenisz, tollaslabda, úszás.

Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége (MMS) – célja a mozgáskorlátozottak sportjának hazai és nemzetközi koordinálása, illetve a mozgáskorlátozottak érdekvédelme.

Sportágak: atlétika, asztalitenisz, boccia, erőemelés, lövészet, ülőröplabda, úszás, teke, vívás.

Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) – célja az értelmi sérült emberek társadalmi hátrányainak megszüntetése a sport értékeinek hasznosításával.

Sportágak: atlétika, asztalitenisz, cselgáncs, erőemelés, görkorcsolya, gyors- és műkorcsolya, kerékpár, kézi- és kosárlabda, labdarúgás, sí, tenisz, torna, floorball, úszás, MATP, sífutás.

Magyar Siketek Sportszövetsége (MSSSZ) – célja a siket és nagyothalló emberek számára társadalmi alapon működő testnevelés és sport országos szintű irányítása, bajnokságok és nemzetközi tornák szervezése, nemzetközi versenyeken való részvétel biztosítása.

Sportágak: asztalitenisz, atlétika, bowling, curling, judo, labdarúgás, röplabda, sporthorgászat, sportlövészet, sakk, tájékozódási futás, úszás, floorball.

Magyar Szervátültetettek Országos Szövetsége (MSZSZ) – célja a szervátültetésen átesett betegek fizikai és pszichikai rehabilitációja, sporttevékenységük szervezése, érdekvédelme.

Sportágak: atlétika, asztalitenisz, biliárd, bowling, darts, fallabda, kerékpár, röplabda, sí, tenisz, tollaslabda, úszás.

Magyar Látássérültek Sportszövetsége (MLS) – célja a vakok és gyengénlátók rekreációs és versenysportjának megszervezése, hazai és nemzetközi versenylehetőségek biztosítása.

Sportágak: atlétika, csörgőlabda, cselgáncs, teke, sakk.

A FONESZ tagszervezeteinek listája az elmúlt évek során is változott:

A Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége (MLMS) 2008-ban jött létre a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének (MMS) és a Magyar Látássérültek Sportszövetségének (MLS) egyesülésével.

A Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ) 2012-ben született meg a Magyar Parasport Szövetség (MPSZ) és a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének (MLMS) fúziójával.

A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHS) az MSSSZ névváltoztatásának eredménye.