Skip navigation

VI.1.4. Pilates alapelvei

J. P. alapelveit mindig be kell tartani. A gyakorlatok ötvözése az alapelvekkel és az erőközponttal nagy kihívást jelent minden edzés alkalmával.

Koncentráció

„Tornászás közben mindig a helyes mozgásra koncentráljunk, nehogy helytelenül végezzük, és elveszítsük létfontosságú hasznukat.”

- Joseph Pilates -

A Pilates megváltoztatja gondolkozásunkat, mozdulatainkat és érzéseinket. Fontos, hogy gondolataink ne máshol járjanak, hanem a mozgás során a gyakorlatokra koncentráljunk. Az összpontosítás segít, hogy tudatosan kontrolláljuk testünk mozgásait.

Pontosság

Joseph Pilates  szerint a mozdulatok pontossága elengedhetetlen. Figyelembe kell venni saját kontroll-, erő-, és mozgáshatárainkat.

A mozgás mindig lassú és átgondolt legyen, kerüljük a hirtelen mozdulatokat.

Fontos a csípő-, váll-, és fej elhelyezkedése. A fej a gerinc meghosszabbítása kell, hogy legyen, míg a csípő semleges pozícióban helyezkedjen el.

Kontroll

A test és szellem tudatos irányítását jelenti. A gyakorlatok pontos végrehajtását az agyban kell irányítani. A gyakorlatokat a tökéletességig kell gyakorolni, a tökéletes végrehajtásban segít a megfelelő testtudat, melyet sok gyakorlással és megfelelő önkontrollal lehet elsajátítani.

Légzés

A légzés nyugtató és tisztító hatással van a testre. A pilates gyakorlatok a megfelelő légzésre épülnek. A légzés elsajátítása segíti az erőközpont és az izmok tevékenységét, mely segít a mozgások tökéletesebb kivitelezésében.

A légzése a laterális vagy oldallégzés technikájára épül. Fontos, hogy a gyakorlatok végrehajtása közben sose szakítsuk meg a légzést.

A gyakorlatokat a megfelelő légzési ritmusban kell végrehajtani.

Központosítás

A központosítás az erőközpont elsajátításáról és használatáról szól. A gyakorlatokat e köré kell építeni. A tökéletes mozgás végrehajtásának alapvető feltétele az erőközpont (powerhouse).

Az erőközpont minden mozgás kiindulópontja. Erőközpontnak a köldök körüli, felülről az alsó bordák, alulról a medencefenék által határolt területeket nevezzük. Minden gyakorlat a köldök behúzásával kezdődik anélkül, hogy az ágyéki gerincet a padozathoz nyomnánk. Az erőközpont feszességét a gyakorlat alatt meg kell tartani.

Áramlás

Fontos, hogy minden gyakorlatot folyamatosan végezzünk. A Pilates-módszerben a mozdulatok kecsessége, folyamatossága elengedhetetlen, a gyakorlatok meghatározott sorrendben történnek, az egyik gyakorlatból következik a másik.

Forrás:http://www.pilatesrevolution.hu/pilates-alapelvei.html