Skip navigation

A megelégedettség lehetséges okai a sportszervezetekben

A munkahelyi megelégedettség a munka- illetve szervezetpszichológiában rendkívül népszerű vizsgálati területnek bizonyult. Míg kezdetben úgy vizsgálták, mint valaminek a következményét, addig – legalábbis a külföldi irodalomban - egyre inkább terjed a munkával való megelégedettség független változóként, pusztán önmagáért történő vizsgálata. (Klein, 2007) Ehhez képest a hazai professzionális sportban a megelégedettség teljesítményt befolyásoló szerepét csak ritkán vizsgálják. Külföldön többnyire vagy a játékosok menedzserei (ez a ritkább), vagy pedig a klub alkalmazásában álló, speciálisan ezzel a területtel foglalkozó (sokszor a csapatpszichológus feladata ez is) szakemberek végzik ezt a munkát.[1]

A fenti rövid irodalmi áttekintés illetve a gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy több tényező együttesen alakíthatja ki a sportoló megelégedettségét a klubon, illetve csapaton belül is.

Nyilvánvaló, hogy a szükségletek kielégítése ugyanolyan fontos a sportban is, mint például a játékos képességeinek, tudásának megfelelő feladat ellátása.

Bizonyosan fontos szerepet játszik a sportoló elégedettségében az edzőjével való viszonya, és ennek mind a szakmai (hiszen a játékos az edzője szakmai felkészültsége révén lesz képes minél jobb eredmény elérésére), mind az érzelmi oldala (mennyire megértő, toleráns, stb. és ez nem feltétlenül jelent egyfajta „simogató” edzői attitűdöt).

Érdekes dolog az anyagiak kérdése is, pro és kontra lehet felsorakoztatnia példákat arra, hogy vannak olyan játékosok, akiknél a pénz szinte elsődleges cél, míg mások inkább kevesebb pénzért, de maradnak jelenlegi csapatuknál.

A csapattársakkal való viszony is fontos forrása lehet az elégedettségnek, és nem csak az érzelmi, hanem a szakmai oldalon is, hiszen akkor lehet sikeres a játékos, ha a csapattársai is megfelelő képességekkel rendelkeznek. Minden bizonnyal (az egészséges versenyzői típus számára) fontos az előrejutás esélye is, egyéni szempontból, de jó esetben ez összekapcsolódik a csapat előrelépésével is.[1] Nagyon fontosnak tartom, ugyanis a szakember: segítheti a játékos beilleszkedését (szocializációját), tanácsot adhat ügyeinek intézésében a klubbon belül, közvetíthet a játékos és a vezetők, edzők között, megelőzhet konfliktusokat csapaton belül stb.