Skip navigation

Szervezeti szocializáció

A tag szervezettel való érzelmi elköteleződése szerencsés esetben már azelőtt elkezdődik, hogy konkrétan megjelenne a szervezetben. Persze már az is kérdés, hogyan kerül valaki oda. A tanulmányok jelentős része azt állapította meg, hogy ha viszonylag nehezen, „próbatételeken át", lesz az egyén a szervezet tagja, akkor sokkal értékeli a helyét, mint, ha kvázi ajándékba kapta volna, vagy az ölébe hullott volna a lehetőség. Nem véletlen, hogy pl. fejvadász cégek, vagy a vállalatoknál meglévő humán erőforrás személyzet több lépcsőben teszteli a bekerülni szándékozókat. Ekkor nem csak a szakmai és személyes alkalmasságot vizsgálják, hanem van egy nagyon komoly pszichológiai rész is, mégpedig, ezen a folyamaton keresztül tulajdonképpen már elkezdődik a szervezeti szocializáció is.

A sport világától sem áll távol a fenti eljárás. A próbajáték, a tüzetes orvosi vizsgálat során a sportoló már tudattalanul is elkezdi megismerni - szerencsés esetben - új klubját. Ha megtörtént az átigazolás, akkor ezt követően felgyorsul a klub szervezeti kultúrájával való megismerkedés.

Először is, már a korábbiakban olvashatták, hogy a munkaszerződés mellett megköttetik egy íratlan szerződés is, a pszichológiai. Sokszor hallani arról, hogy mielőtt a konkrét munka elkezdődne az új tag számára, már lehetőséget adnak, hogy megismerkedjen munkaadójával. A Los Angeles Lakers pl. az ún. playbookban nem csak a csapat taktikai repertoárját írja le, hanem a klub történet, jelképeit, hagyományait, szervezeti felépítését és működését is. Minden klubnak kellene egy ehhez hasonló kiadványt szerkesztenie, igen nagy segítség lenne az új tagnak, amellett, hogy megtudhat mindent a klubról, egyfajta segítségképpen is használhatja. Mikor, mivel, kit kell keresnie, a felmerülő napi problémákban ki tud segíteni. Gondoljunk bele, ráadásul, ha egy teljesen más kultúrából érkező egyénről van szó, milyen nagy segítség lehet ez neki, és milyen komoly pszichológiai előnyökkel is jár, ha azt érzi, hogy a klubja a kezdetektől gondoskodik róla!

A szervezeti szocializáció folyamata a 13. ábrán látható.

 

13. ábra A szervezeti szocializáció folyamata

Első lépésben, a szervezetbe való belépés pillanatában, de akik tudatosan segíteni kívánják az új tag beilleszkedését, már előtte, a tag elkezd ismerkedni a szervezetével. Ez a preszocializáció, megismeri annak kultúráját, értékeit, normáit, szabályait, alapvető működését, mivel kihez lehet fordulni. Ezt a közös programok, pl. edzőtáborozás, közös klubrendezvények, stb. fel tudják gyorsítani. Ezt követően, amennyiben az első lépcsője a folyamatnak rendben zajlik, történik meg az új szervezetben való szerep betöltése, valamint a szervezettel való azonosulás. Majd, bizonyos idő eltelte után, az új tag, szerencsés esetben, nem csak azonosul, hanem követővé is válik, azaz a szervezet értékeivel, normáival, céljaival teljes mértékben azonosul.

A fenti folyamat nagyon hasonló a Tuckman féle csapattá válás folyamatához (ld. pl. Nagykáldi, 1998), melyben négy lépcsőben alakul ki a teljesítő képes csapat. Elsőként a formálódás során az új tagok a jó oldalukat mutatva igyekeznek kedvező benyomást kialakítani a másikban. Az idő előrehaladtával azonban megjelennek a tagok között a kisebb-nagyobb konfliktusok, megy a „harc" a hierarchiában betöltött szerepekért. Ez a viharzás időszaka. Amennyiben ezek rendeződnek, a normalizálódás szakaszában, mindenki „megtalálja" a neki megfelelő helyet, szerepet, státuszt. Végül elérkezünk a teljesítés időszakába, amikor is a csapat, szervezet összeáll, és képes lesz a lehető legjobb teljesítményére. A fenti folyamatokhoz idő kell. Nem várható el, hogy egy frissen belépő új tag azonnal a legjobbat nyújtsa. Segíteni kell a beépülését, oda kell figyelni minden részletre, tudatosan.