Skip navigation

12.1. A logikai készlet

A halmazelmélet és a logika elemeinek megjelenése a matematika tanításában az alsó tagozattól kezdve a Komplex matematikatanítási program eredménye. Konkrét tárgyi tevékenységekkel az életkori sajátosságoknak megfelelően foglalkozunk halmazokkal, igaz-hamis állításokkal. Ennek hasznos eszköze a Dienes Zoltán által kifejlesztett logikai készlet.

A Magyarországon használatos logikai készlet 48 elemű, az elemeknek négy tulajdonsága változik:

Méret szerint lehet kicsi vagy nagy.

Szín szerint lehet sárga, piros, kék vagy zöld.

Lyukasság szerint lehet lyukas vagy teli(nem lyukas).

Forma szerint lehet kör, háromszög vagy négyzet.

Ábra: A teljes készlet

A tulajdonságok közül mindegyik mindegyikkel előfordul, így az elemek száma 2 · 2 · 3 · 4 = 48.

Az elemek rendszerezését segíti a dobozba pakolás is.

Ez a rendszer megkönnyíti a részkészletek alkotását, amikor kevesebb elemből álló készletet választunk ki a tulajdonságok, azon belül a lehetőségek számának csökkentésével megtartva azt, hogy minden tulajdonság mindegyikkel előforduljon. Így tudjuk differenciálni a feladatokat a gyerekek képességeinek megfelelően.

Quarto játék

Kétszemélyes játék, melynek eszköze egy 4x4-es tábla, melynek mezőire ráférnek a logikai készlet elemei. A logikai készletből válasszunk ki 16 elemet úgy, hogy 4 tulajdonság szerint 2-2 lehetőség legyen. Például az elemek legyenek kicsik vagy nagyok, lyukasak vagy nem lyukasak, kékek vagy sárgák, körök vagy négyzetek. A játékosok felváltva kerülnek sorra. Először egy játékos ad egy elemet a másiknak, aki lerakja azt egy általa választott helyre. Majd ő választ egy elemet, amit átad a másiknak, hogy lerakja. Az a játékos nyer, aki a lerakott eleme után talál 4 elemet egy sorban, vagy egy oszlopban vagy egy átlóban, amelyeknek van közös tulajdonsága.

A Quarto játék készletével játszhatók az alábbi játékok a számítógépen:

http://tananyag.geomatech.hu/b/193001#material/139613

http://tananyag.geomatech.hu/b/509225#material/705141