Skip navigation

Tipikus áldozat és zaklató jellemzői

1. Passzív vagy meghunyászkodó áldozat: szorongók, kevésbé érzik magukat biztonságban, gyakran elővigyázatosak, érzékenyek és csendesek, támadás hatására sírás, visszahúzódás, alacsony az önbecsülésük, gyakran csődtömegnek érzik magukat, magányosak, viselkedésük nem agresszív. Szülői interjúk alapján túlzott mértékű elővigyázatosság, érzékenység jellemzi őket, és a zaklatás még inkább növeli a szorongásukat, negatív gondolkodásukat. Anyjukkal való kapcsolatukat az anyai túlvédés jellemzi.

2. Provokatív áldozat: szorongásos és agresszív viselkedésminták jellemzik, előfordulnak náluk koncentrációs zavarok. Viselkedésük irritálhatja környezetüket, feszültséget keltenek, némelyikük hiperaktív, provokálják társaikat, ezért negatívan viszonyulnak hozzájuk.

3. Zaklató: kortársak ellen irányuló agresszív viselkedés, gyakran a felnőttekkel szemben is agresszíven viselkednek, impulzivitás, erős késztetés az uralkodásra, kevés együttérzést mutatnak, alacsony szorongásszint, biztonságérzet hiánya nem figyelhető meg, Népszerűségük átlagos vagy átlag feletti (felsőben csökken, 16 éves korban átlag alatt). Vágynak a hatalomra, dominanciára, a zaklatás mögötti motivációjuk általában valamilyen javak (pénz, cigi, tárgyak követelése) vagy presztizs megszerzése. A kutatások szerint az általánosabb antiszociális és szabályszegő viselkedési minta összetevője lehet az iskoláskori zaklatás, kimutatható, hogy körükben a bűnözővé válás esélye megnő.

Feladat

A bemutatott videó alapján gyűjtse össze, hogy melyek a tipikus zaklató és az áldozatok jellemzői! http://rtl.hu/rtlklub/hirek/hazonkivul/videok/280571

Bullying prevalenciája, magyar kutatások (Majorosné, Inántsy-Pap, 2012)

 

Figula Erika (2004): Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végzett kutatást, 505 fő (5 és 8. oszt, lakásotthon). Áldozat (26,14 %), támadó (12,8%), agresszív áldozat (26,5 %), szemlélő (34,4%). Bántalmazás helyszínei: osztály, folyosó, udvar, WC, bántalmazás vélt okai: erősebb, idősebb, jobb tanuló vagyok, gyengébb tanuló vagyok, szemüveges vagyok, bántalmazás okai: idegesítenek, erősebb vagyok, főnök vagyok, jobb-gyengébb tanuló vagyok.

Figula Erika kutatási eredményeit részletesebben itt olvashatja el:

http://www.nyf.hu/fakultas/pszicho/publikaciok/figula.doc

A WHO felmérésében (HBSC: Health Behaviour in School-aged Children) Mo. 1985 óta vesz részt. A legújabb (2005/2006) kutatásban 3498 fő vett részt. Nemek szerinti megoszlás: 1677 fiú, 1821 lány; korok szerinti: 11 évesek: 1096 fő, 13 évesek: 1215 fő, 15 évesek: 1187 fő. Az eredmények szerint a zaklatók aránya Magyarországon magasabb a fiúk körében, mint a lányoknál. Az életkor növekedésével a fiúknál nő az előfordulási gyakoriság, a lányoknál csökken.

Az imént körvonalazott magyar kutatás eredményekről, bővebben itt olvashat: http://iskon.opkm.hu/admin/upload/Osszegzo_tanulmany.pdf