Skip navigation

1.2 A heraldika elnevezésének eredete

A heraldika nevét a középkori uralkodók környezetében élő és működő, a címereket alaposan ismerő tisztségviselőkről, a heroldokról (ófelnémet: hariwalt, ófrancia: herault) kapta. A heroldok feladata sokrétű volt. Címerismeretük miatt a lovagi tornák rendezésében kaptak szerepet, de a címerhasználat szakértőiként ők vezették a címernyilvántartásokat, illetve alkották meg a különböző címerváltozások nyomán kialakuló, illetve újonnan adományozott címereket is. A heroldok céhekbe (heroldia) tömörültek, vezetőjük a címerkirály volt. A heroldok alkották a mesterek közösségét. A ranglétra alján a segédek (persevant) és a tanoncok álltak, természetesen valamennyien csak nemesi származásúak lehettek. A heroldok működhettek külön címerhivatalokban vagy az uralkodói kancelláriákon belül is.

Érdekesség

Nagy-Britanniában máig is létezik a címerhivatal, a College of Arms, amely Anglia, Wales, Észak-Írország és a Brit Nemzetközösség hivatalos heraldikai hatósága. Az 1555 óta jelenlegi helyén, 1666 óta pedig a jelenlegi épületében működő hivatal a címeralkotás és címernyilvántartás mellett genealógiai kutatásokkal is foglalkozik. A hagyománytisztelet erősségét jelzi, hogy a tisztviselők fizetése a 19. század eleje óta nem változott, a fő címerkirály fizetése például nem éri el az évi 50 fontot. Ennek ellenére a hivatalnak is szembe kell néznie az idők változásával: a címerkirályok 2014-ben külön rendeletben szabályozták az azonos neműek házassága esetén követendő címeregyesítési és címerviselési szabályokat. (http://www.college-of-arms.gov.uk)

Feladat

A brit címerhivatal mind a mai napig foglalkozik címerek készítésével és kiadásával. Tippelje meg, hogy mekkorák az alábbi (2015. január 1. óta érvényes) címer és sisakdísz igénylési díjak: magánszemély, nonprofit szervezet, kereskedelmi társaság! A mezőbe írt szám angol fontban kifejezett összeget jelent.

Hogy pontosabban tudjon tippelni, a feladat megkezdése előtt nézze meg az angol font aktuális forint-árfolyamát (http://www.mnb.hu/arfolyamok) és próbáljon abból visszaszámolni!

Magánszemély: font

Nonprofit szervezet: font

Kereskedelmi társaság: font

Enable JavaScript