Skip navigation

2.1.7.3. Állatalakok

Az állatok heraldikai ábrázolása is lehetett egész alakos, képviselhette az állatot valamely levágott/letépett testrésze, vagy igen gyakran az állat úgynevezett fegyverzete (csőr, karom, fog, agyar, agancs). A nem teljes állatalakok lehetnek előbukkanók (testük egyharmada látszik), növekvők (a test fele látszik) és előtörők (a test kétharmada látszik).  A részleges megjelenés terminológiájára más kifejezéseket és felosztásokat is lehet találni. Emellett természetesen számos mozgásforma is megörökítésre kerülhet: repülés, zuhanás, állás, ülés, lépés, ágaskodás, stb.

 


 

Az állatok számos esetben fegyvert tartanak, ekkor felfegyverzettnek nevezzük őket.

Fontos: Nem tévesztendő össze tehát az állat fegyverzete (az állat természetes részei: karom, csőr, stb.) és felfegyverzettsége (kard, lándzsa, stb.).

 

Az állatok ábrázolása tekintetében a heraldikai színkánon értelmében az állat természetes színéhez legközelebb álló színt kell használni. Így például az oroszlán vörös vagy arany, a sas vörös vagy fekete színnel/fémmel ábrázolható. Egyébként a heraldika szabályaiba belefért bármilyen heraldikai szín és fém használata is, így például a Farnasi család címerének (1417) kék oroszlánja is szabályos címerképnek tekinthető. A természethűségre és egyediségre ösztönző megrendelői igények miatt azonban az állatokat is egyre gyakrabban ábrázolták naturalisztikus forma- és színvilággal. A címereken bármilyen állat szerepelhet, ezeket általában jobbra nézve ábrázolják, ezért a címerleírásokban csak az ettől eltérő testhelyzeteket kell külön megemlíteni. Az ábrázolt állatok sokfélesége miatt részletesebb csoportosításuk felesleges, leginkább a négylábúak és a madarak csoportját kell megemlíteni. Viszonylag gyakoriak még a halak, az egyéb fajok tagjainak ábrázolásával ritkábban találkozhatunk. A  négylábúak és a madarak csoportjának is megvan a legnagyobb presztízsű képviselője, az oroszlán és a sas. Ábrázolásuk gyakoriságának oka az általuk szimbolizált tulajdonságokban kereshető: hatalom, erő, bátorság, harciasság, mások feletti uralom.

Feladat

Gyűjtsön az internet segítségével legalább 10 olyan települést a mai Magyarországról, amelynek címerében címerképként oroszlán található! A pajzstartó oroszlánok most nem számítanak.

Feladat

Mely állatot ábrázolja a feltüntetett települések címere? A lenyíló menükből válassza ki a helyes megoldást!

Büttös 
Dány 
Dinnyeberki 
Erdőkövesd 
Kóspallag 
Lórév 
Mátraszentimre 
Tiszaszőlős 
Tiszavalk 
Újlőrincfalva 

Enable JavaScript

Feladat

Kérdés

Minden alábbi település címerében található madár. Jelölje közülük azokat, amelyekében a sas címerkép látható! A megoldáshoz használja a Magyar Nemzeti és Történelmi Jelképek weblapot (www.nemzetijelkepek.hu)!

(A feladat kiértékelésekor ha egy rossz megoldáshoz NEM tesz pipát, azt az ellenőrzés helyesnek fogja írni, mivel azt a települést nem kellett, hogy bejelölje.)

Válaszok

Badacsonytomaj

Karácsond

Nőtincs

Pécsbagota

Tiszabábolna

Visszajelzés