Skip navigation

A szervrendszerek növekedési üteme

A szervrendszerek fejlődési gyorsaságának ismerete felhasználható az edzésterhelés meghatározására, és az edzéshatékonyság elemzésére is. A főként endogén meghatározottságú szervrendszerek fejlődése eltérő iramú lefutási görbét mutat.

Az emberi szervezet testmagassága, testtömege, az izomzata, a belső szervek fejlődése a kisgyermekkortól gyorsiramú, majd óvodáskorban (iskola előtti kor) fokozatosan lelassul. Pubertáskorban a testi fejlődés ismét felgyorsul (5. ábra).

5. ábra: Az ember életszakaszaiban jelentős mértékben változik a testtájak mérete, egymáshoz és a testhosszhoz viszonyított aránya: 1. újszülött, 2. 2 éves, 3. 6 éves, 4. 12 éves, 5. 25 éves.
(mozaweb.hu)

Az idegrendszer már 6-8 éves korban eléri a 20 éves felnőtt idegrendszerének fejlettségét. A nyirok rendszer 10 éves korban a legkiterjedtebb. A nyirokrendszer feladata kettős: egyrészt visszavezeti az érpályából kiszivárgó szövet közötti folyadékot (nyirok) a vérbe, másrészt a nyirokcsomók folyamatosan átszűrik a szövetnedvet, és a bennük található immunsejtek (a makrofágok és nyiroksejtek) figyelik, hogy van-e idegen antigén a szervezetben, történt-e fertőzés.

A nemi mirigyek fejlődése - melyek a nemi hormonokat állítják elő - a serdülőkorban gyorsul fel, részt vesz a nemi érettség kialakításában. A hím nemi hormon (tesztoszteron) és női nemi hormonok (ösztrogének) az izomtömeg kialakulásában kapnak jelentős szerepet.

Bővebben: https://www.mozaweb.hu/Lecke-Biologia-Egeszsegtan_6-AZ_EMBERI_TEST_ES_VALTOZASAI-105557