Skip navigation

Homokzsákgyakorlatok

A homokzsákot alsó tagozatos tanulóknál nem alkalmazzuk, a felsősöknél, középiskolában, ill. felnőttek és sportolók gimnasztikájában azonban eredményesen használhatjuk.

 A homokzsák súlya változó lehet, hasonlóan a kézisúlyzóval, fokozott terhelést jelent a szervezet számára, így a használata előtt be kell melegíteni. A gyakorlatok összeállításánál tartsuk be a fokozatosság elvét, vegyük figyelembe a tanulók előképzettségét.

A homokzsák hordási módja egy kézben mélytartásban, vagy hordhatjuk a bal vállon, fogással a jobb kézzel. Lehetőség szerint jusson mindenkinek 1 -1 homokzsák.

A gyakorlatokhoz célszerű felállási alakzat az egész távolságnál kissé nagyobb nyitott vonal, oszlop, esetleg szétszórt alakzat.

Először a könnyebb, kétkezes fogással végezhető emeléseket, lendítéseket, körzéseket végeztessük, esetleg térdrugózással, szökdeléssel, törzsmozgással összekötve, majd rátérhetünk az egy kézzel végezhető mozgások tanítására. Törekedjünk nyújtott karral végeztetni a mozgásokat. Hiba, ha a csukló megtörik a homokzsák mozgásakor.

A gyakorlatvezetésben vezényszavaink a homokzsákra vonatkozzanak.

A szer súlya miatt gyakorlás közben többször tartsunk pihenőt, ilyenkor a homokzsákot tegyük le a talajra.