Skip navigation

2.A magánlevél

A magánlevél természetesen megszólítással kezdődik, ez esetben a levélre nem írjuk rá a feladó és a címzett adatait. A megszólítás sokkal nagyobb teret enged a választásnak, mivel írhatunk barátnak, családtagnak, jó ismerősnek, és már a megszólítással is jelezzük, milyen kapcsolatban állunk a címzettel. Így a következő formákból választhatunk: Kedves Juditka, Drága Édesapa, Édes Zsuzsikám stb., ám itt kerüljük a jelzők halmozását (Édes, szeretett, drága Mindenem!).

A bevezetés többféle is lehet, utalhatunk a címzettől kapott levélre: Megkaptam leveledet, mondhatunk köszönetet: Köszönöm szépen a születésnapodra szóló meghívást, kezdhetjük szabadkozással: Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, kifejezhetjük sajnálkozásunkat: Őszinte sajnálattal hallottam, hogy beteg lettél.

A magánlevél tárgyalási része sokkal szabadabb, mint a hivatalos levélé: általában nem egy témáról szól, több tárgyról is szót ejtünk: reflektálunk a címzett előző levelére, írunk saját magunkról, beszámolunk életünk eseményeiről, vázoljuk terveinket, kérdéseket intézünk a címzetthez.

A befejezés is sokféle lehet, kifejezhetjük jókívánságainkat: Még egyszer minden jót kívánok az egyetem kezdéséhez, megfogalmazhatjuk reményeinket: Remélem, minél hamarabb meggyógyulsz, leírhatjuk kívánságunkat: Örülnék, ha rövid időn belül válaszolnál. Az elköszönés is változatos lehet, attól függően, milyen kapcsolat fűz minket a címzetthez: Sok szeretettel gondolok rád, Ölellek, Sok puszit küldök.

A magánlevelet is ugyanúgy fejezzük be, mint a hivatalosat: dátum és aláírás kerül a végére.

Magánlevél esetén nem kell szigorúan betartani a grice-i maximákat, tehát lehetünk bőbeszédűbbek is, el is térhetünk a levél tulajdonképpeni tárgyától, írhatunk akár kétértelmű kifejezést is, ha például valamit humorosan akarunk kifejezni. Ám ekkor is érthetően és világosan kell kifejezni magunkat. Természetesen érzelmeinknek is hangot adhatunk egy magánlevélben (elektronikus magánlevél esetében akár néhány érzelemkifejező ikon is megjeleníthető), ugyanakkor ne adjuk át magunkat indulatainknak, a negatív érzelmek soha nem csaphatnak át sértésekbe, durvaságokba. Továbbá a magánlevélben se kövessünk el helyesírási hibákat.