Skip navigation

4. Élettani beszédhibák

Az ép beszédfejlődésben fiziológiásan megjelenő eltérések, melyek esetében a gyermek nem szorul logopédiai kezelésre, a tünetek maguktól rendeződnek. Szükséges azonban felhívni a figyelmet az élettani dadogásra, mely nem megfelelő környezeti hatás esetén valódi dadogásba mehet át!

Feladat

Keresse meg a hasonlóságokat és a különbségeket a fent megadott definíciók, a Gyógypedagógiai lexikon 68. oldalán lévő „beszédben akadályozottság” címszó alatt foglaltak és az alábbi ábra összevetése alapján!

Gerebenné Várbíró Katalin (1991) Nyelv- és beszédfejlődési elmaradások súlyosság szerinti osztályozása 79. oldalÖsszegzés: A beszédfogyatékosság, beszédben akadályozottság, beszédhiba, beszédzavar elkülönítése elengedhetetlenül fontos a nyelvfejlődési zavarok, mint „beszédzavarok” értelmezéséhez és besorolásához. A beszédfogyatékosság pedig a beszéd és nyelvi kompetenciát érintő súlyos akadályozottság, melyet meg kell különböztetnünk a továbbiakban az „egyéb fogyatékosságokhoz” kapcsolódó beszéd-és nyelvi tünetektől.