Skip navigation

7. Hallásjavító eszközök

Hallókészülékek:

Hallókészüléket kap a baba:

https://www.youtube.com/watch?v=-EhZIZD0384

http://www.sinoszhangforras.hu/wp/tudaspont/hasznos-informaciok/a-cochlearis-implantacio/

A hangot erősítik fel. A nagyobb intenzitású hang a dobhárthya – hallócsontok – cochlea –természetes útvonalát követve a cochlea szőrsejtjei által elektromos impulzussá alakul, amely impulzus hallóidegen keresztül éri el az agyi hallóközpontot. Azok számára segít, akiknél a hang vezetése a probléma. A hallókészülékekből található fül mögé helyezhető vagy hallójáratba helyezhető is.

Akik nem vezetéses halláscsökkenés miatt, hanem idegi eredetű károsodás következtében nem hallanak, azoknak megoldást jelenthet:

A fület kikerülve, a beszédprocesszor átalakítja a hangokat elektromos impulzussá, amelyet közvetlenül a hallóideghez juttat az implantátum, a hallóideg pedig az agy megfelelő részeihez közvetíti azt. Az idegi eredetű halláskárosodást lehet így orvosolni.

Azon személyek számára, akiknél valamilyen ok miatt nem jut be a hang, ám a cochleájuk ép, segít a BAHA. Ez a készülék a koponyacsontba épített kis csapocskához rögzül (hasonlóan a fogimplantátumokhoz), ott a csontvezetés segítségével adja át a hangrezgést a cochleának, ami képes a hang keltette elektromos impulzust  a hallóidegen keresztül az agyba juttatni.