Skip navigation

8. Hallásszűrés és diagnosztika

Szűrési fázis

Az újszülöttek, csecsemők és gyermekek hallásszűrése már régóta szabályozott és kötelező. (Egészségügyi Minisztérium 67/2005. (XII. 27.) számú rendelete). Ám a szubjektív módszerekkel végzett hallásvizsgálat nem elégséges a hallássérülés diagnózisához, szűrésre nem alkalmas.

Jelenleg az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a 0-18 éves gyermekek teljeskörű, életkorhoz kötött hallásszűréséről című dokumentum szabályozza a szűrés és ellátás protokollját (2010. szeptember 30.). Ebben meghatározzák, hogy az újszülöttosztályokon otoakusztikus emisszióval, vagy szűrő BERA-val kell objektív hallásvizsgálatot végezni minden újszülöttnél.

E dokumentum szabályozza a vizsgálatok menetének pontos algoritmusát. Megszabja, hogy a türelmi idő leteltéig, 2015-ig az érintett szakembereknek meg kell szerezniük az akkreditációt. Tehát 2015-re a csecsemőkori univerzális –azaz mindenkire kötelezően kiterjedő hallásszűrésnek általános gyakorlattá kellett (volna) válnia.

Feladat

Olvassa el az egészségügyi közlönyt a következő elérhetőségen www.eum.hu/download.php?docID=3828 3082-3091 oldalig.  Keresse meg, ki végezheti a szűréseket!

Diagnosztikai fázis

A szűrés folyamán visszarendelt gyermekek esetében három hónapos korig meg kellene történnie a diagnózis felállításának: mikroszkópos fül orr gégészeti vizsgálat, tympanometria, BERA, MLR, ASSR, szubjektív vizsgálatoknak és a genetikai vizsgálatnak.

Amennyiben ez a szakmai irányelv valóra válik, akkor a hallássérült gyermekek fél éves korukra megkaphatják hallásjavító készülékeiket, és megindulhat a hallási habilitáció.

AZ UNHS (univerzális csecsemőkori hallásszűrés) megvalósulása folyamatos, melyet a kormány egyre inkább szorgalmaz. Dr Beke Zsolt szerint a szakmai irányelv mögött nem szabályozták a végrehatás feltételeit, finanszírozását. Ennek ellenére érvényes és betartandó, be nem tartása jogi következményekkel jár. Például, ha 2-3 évesen kiderül, hogy a nem beszélő gyermek nem hall, akkor a nem objektíven szűrő intézmény elmarasztalható. [1]

A szurdopedagógus egyik fő feladata a hallásvizsgálatok és a hallókészülék ellátás menedzselése, objektív és szubjektív küszöb megállapítása, és ennek alapján a hallókészülék beállítás optimalizálása, vagy ha ez az erősítés nem elég, akkor CI-vel kapcsolatos tanácsadás. Kétséges esetekben több audiológiával is fel kell venni a kapcsolatot, és a méréseket megszervezni, vagy a szülőt segíteni ebben.