Skip navigation

8.1.2. Központi idegrendszer fejlődési anomáliái

Ma rendelkezésünkre álló kórismézési lehetőségekkel, eszközökkel felismerhető az anyaméhben számos szellemi működést befolyásoló fejlődési rendellenesség a gerincvelőben, a koponyán, a gerincen – de az agy struktúrájában nem mindegyik anomáliát lehet körülhatárolni..

Amennyi előnyt jelent ezeknek az anomáliáknak a felismerhetősége, annyi bizonytalanságot is jelent és komoly kérdéseket vet fel anyának, családnak, orvosnak.

Mi legyen a rendellenességben szenvedő magzatok további sorsa?

A döntéshez több szakterület [szülészet, genetika, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat (ezen belül neonatológus, neurológus stb.,)] jól képzett, tapasztalt orvosainak széles körű tudásra alapozott, összehangolt – etikailag szabályozott – lelkiismeretes konzíliuma szükséges. E ténykedés feladata a szülők alapos, minden részletre kiterjedő orvosi tájékoztatása.  A végzendő/elvégezhető beavatkozáshoz vagy be nem avatkozáshoz a tájékoztatáson alapuló szülői döntést és hozzájárulást minden érintett magzat, újszülött esetében kötelező az orvosi karnak elfogatni és ahhoz kell tartania magát.

Központi idegrendszer fejlődési rendellenességeit négy nagyobb – önkényesen kialakított – csoportra osztva tárgyaljuk:

  • Agy fejlődésének zavarai
  • Veleszületett hydrocephalus (vízfejűség)
  • Koponya és agy együttesen előforduló fejlődési rendellenességei
  • Gerinc és gerincvelő rendellenes fejlődése

A fejlődési anomáliák kialakulásának időpontjait keresse a szerző „Az ember fejlődése” c. tankönyvében.