Skip navigation

Gyermekkori regulációs zavarok

E kérdéssel hazai viszonylatban egyre komolyabban foglalkoznak a gyermekgyógyászok. Mind a köztudatban, mind a szakemberek (egészségügyiek, óvodai és iskolai pedagógusok) körében nehezen fogadják el, hogy csecsemő és kisgyermek korban felléphetnek nem organikus eredetű viselkedési nehézségek, lelki gondok, amik tulajdonképpen pszichés vagy pszichoszomatikus betegségek.

Becslések alapján a csecsemők 5-10%-ában kialakul, vagy már születésüktől fogva létezik az ún. regulációs vagy viselkedési szabályozás zavara. Azaz a kisded nehezen szabályozza hogylétét, viselkedését és élettani folyamatait érzékelési, figyelmi, mozgásos és érzelmi területen.

- Megnyilvánulás: Tartós, kimerítő sírásban, tartós nyugtalanságban, alvás zavaraiban, a táplálkozás és a gyarapadás rendellenességeiben. Ezek mellett feltűnnek érzelmi és kötődési gondok, a játékok iránti érdektelenség, elmaradnak a fejlődésben. Második életévükben már a gondok kiterjednek a gyermek-szülő kapcsolatra, a testvér rivalizációra. Nem kerülheti el a figyelmet a túlzott dacosság, az elválástól (bölcsődébe, óvodába menés, stb.) való félelem, a szabadjára engedett dühroham, szokatlan mértékű (személyekre, tárgyakra, önmagára irányuló) agresszivitás, játékokra nézve kedvetlenség, kncentrálás zavar, motorikus nyugtalanság, hiprkinetikus figyelemzavar. (Ez utóbbi az ADHD előjele.)

- Kockázati tényezők közé sorolják a perinatális időszakban átélt zavarokat, különösen akkor súlyosbítók, ha az anya „nem tudja kibeszélni magából”. A párkapcsolat zűrjei és az anyagi gondok, megélhetési bizonytalanságok is ide tartoznak.

Eme többoldalú forráshoz, ezek bonyolult összefüggéseihez társulnak a gyermekben fennálló tényezők. Ilyen a homeosztázis zavara, élettani folyamatok anomáliái, motoros aktivitás. Különös súllyal jelentkezik kockázati tényezőként a figyelem, a koncentrálás, az érzelem megnyilvánulás, a temperamentum, a viselkedés zavara, az alvás-ébrenlét rendellessége.

Szülők részéről első helyen kell említeni az „intuitás” viselkedést, a már említett pré- és perinatális zavarokat az anya életében, egészségében.

Ne feledkezzünk meg a környezetről sem. Elhanyagolás, bántalmazás, hosszú időre elválasztás anyától, apától, gondozó váltása, s azok a családi változásokat, amelyekben a „gyermek eszköz”.