Skip navigation

8.1.4. Small for Gestational Date/Age (SGD/SGA)

Gesztációs korához képest fejletlen magzatok/újszülöttek – Small for Gestational Date/Age (SGD/SGA) – gyakran szenvednek tanulási vagy értelmi zavarban. Ilyen magzati állapot kialakulásához vezető okokról másutt is olvashatók adatok a könyvben. Röviden összefoglalva anyai, magzati és környezeti okok sorolhatók fel.

*Anya életkora, etnikuma, testi adottságai (testmérete, testtömege, méhének fejletlensége), táplálkozása (mennyiségi és minőségi táplálékhiány, táplálkozási kihágások), betegségei, előírt vagy orvosi javaslat és ellenőrzés nélkül szedett gyógyszerei, lelki állapota, szenvedélyei, szenvedélyeiből fakadóan szervezetébe jutott károsító, toxikus és enteogén anyagok. 

*Magzat genomja [18q- de Grouchy II szindróma], ikertestvére(i), magzati függelékeinek állapota (lepény gyulladásai, hegei, leválása, angiomaja, köldökzsinór rendellenességei), gesztáció alatt szervezetét ért fertőzések (virion, baktérium, stb.), teratogének. Biológiai háttér jelenségek, pl. a repair mechanizmusok károsodása.

*Környezeti okok vagy közvetve hatnak az anya szervezetén át vagy közvetlenül úgy, hogy az anyát nem érinti az ágens. Közvetlen okok a rosszul működő enzimek miatt felszabaduló, nem hatástalanított, felhalmozódó szabad gyökök, DNS-t és membrán funkciókat ért károsító vegyi vagy elektromágneses hatások.