Skip navigation

8.1.3. Magzati függelékek kóros állapotai

A magzati függelékek (lepény, köldökzsinór) különböző eredetű rendellenességei, betegségei kiváltják a magzat stresszes állapotát.

Emlékeztetőül röviden a lepény működéséről: Hét különböző hormont termel (hCG, hPL, hCS, hCT, hCACTH, progeszteron, ösztrogén, relaxin). Az immunvédekezésben „helyettesíti” a magzati szerveket. Biztosítja a magzat gázcseréjét, tápanyag ellátását, a keletkezett salakanyagok eltávolítását.

*Lepény károsodásai, anomáliái befolyásolják az idegrendszer fejlődését a magzat éleny és tápanyag ellátásán keresztül. A magzat idegrendszerének fejlődése szempontjából fontos rendellenességek:

- Lepény korai érési zavara, idült működési elégtelensége (gyulladás, heg, angioma), tapadási rendellenessége következtében testileg és idegrendszerében is fejletlen magzat jön világra.

- Heveny funkció elégtelenség (leválás) azonnali oxigénhiányt okoz a magzatban (más veszélyek mellett) és ezzel járó agyvizenyőt neuronok pusztulásával.

*Lepényen áthatoló fertőzések

- Heveny (felszálló) gyulladások egyik veszélye a koraszülés a vele járó perinatális szövődményekkel.

- Idült gyulladásokat a TORCH csoportba sorolják:

Toxoplasma Gondii fertőzés egyrészt placentitis-szel és a lepényt károsításával (elhalás, hegesedés) jár, másrészt átjutva rajta magzati encephalitist és agymeszesedést okoz.

Cytomegalovírus-fertőzést ha túléli a magzat, encephalitis, agyi mészlerakódások, microcephalia, halláskárosodás, szellemi károsodás, májkárosodás keseríti meg az életét. Herpes genitalis kétszer jelent veszélyt a magzatra. A gesztáció alatt az anya fertőzése a magzatnak encephalitist, májgyulladást okoz. Születéskor a szülőcsatornán áthaladva fertőződik a magzat, láz kíséretében agyvelő-, íny-, bőr-, májgyulladás veszélyezteti az újszülöttet.

A rubeola hazánkban már kivédhető, így a klasszikus Gregg tünetcsoporttal aligha kell számolni a szellemi működési zavarok körében.

Gesztáció 3-4. hónapja után varricellában megbetegedett anya magzata visszamarad a fejlődésben, idegrendszere, szeme, végtagjai károsodnak.

*Egyéb fertőzések gesztáció alatt

- Streptococcus-B tünetmentesen a várandósok mintegy harmadának hüvelyében kimutatható. Születéskor megfertőződött magzat anyai immunanyagokkal ellátatlan, ezért súlyos, sőt életveszélyes állapotba kerül. Ha életben maradt, az encephalitis utáni agykárosodás végig kíséri az életében.

*Köldökzsinór erei: Egyetlen verőér jelenléte a magzaton belül található fejlődési anomáliá(k)ra utal. Thrombosis, aneurysma végzetes lehet a foetusra. A köldökzsinór alaki változásai (csomó, álcsomó, csavarodás, rendellenes tapadás a lepényen) hosszabb távon fennállva okoznak a magzatnak táplálkozási, oxigén ellátási zavart a már ismertetett idegrendszeri hatásokkal.