Skip navigation

8.2.3. Születés közben bekövetkezett rendellenességek

Születés közben bekövetkezett rendellenességek döntően a magzat vér- és oxigénellátását veszélyeztetik, illetve utóbb kialakuló idegrendszert károsító fertőzést kaphatnak.

Koraszülöttek rohamos szülés közben a kellően nem tágult szülőcsatornában elakadva hipoxiás károsodást szenvednek, vagy a túlzott koponyacsont elmozdulások következtében elszakadnak a hídvénák és bevérzések okoznak agyi károsodást. Óriás magzatok hasonló mechanizmus miatt szenvednek koponyaűri vérzést.

Köldökzsinór az elöl fekvő testrész és a csontos medencefal közé szorul. Gyors szülés közben leszakadhat a lepényről – főleg akkor fenyeget ez a veszély, ha rövid a köldökzsinór vagy rendellenesen tapadnak az erei a lepényre. Következmény a HIE.

Korai lepényleválás is előfordul rövid köldökzsinór megrántásakor vagy rohamos szülés közben végzetes hypoxiás következményekkel.

Szülőcsatornán áthaladva a magzat herpes vírusfertőzést kaphat a genitális herpesben szenvedő anyától, ami encephalitis veszélyével jár. Manapság (remélhetőleg) nem fordul elő születés közben kankós fertőzés, amely a szem szaruhártyáját pusztítja el vakságot okozva és ez által szellemi hátrányba juttatja a gyermeket.

Koponyán belül vérzést okozó traumák más fejezetekben ismertetésre kerültek. Hirtelen vérvesztés, oxigénhiány (esetleg elvérzéses halál) következhet be a magzat kifejtése közben kialakult májszakadás miatt.