Skip navigation

9.3. Látás szervrendszere

Veleszületett szürkehályog lehet dominánsan öröklődő, fertőzéses eredetű (toxoplasmosis, rubeola, stb.), anyagcsere-zavarból származó (Ca++ túlterhelés, galaktozémia, cukorbaj, aminosav anyagcserezavar).

Veleszületett glaukoma ritka rendellenesség, a csarnokvíz elvezetése akadályozott, a megnövekedett szem belnyomás gátolja a retina vérellátását, ami másodlagosan tönkremegy.

Coloboma az egyszerű iris hasadéktól, lyuktól kezdve mélyre, a látóideg-főig terjedő hasadék lehet.

Veleszületett kancsalság a térbeli tájékozódást zarja, a látásban részt nem vevő szem ambliopiás lesz. Gyakori a családi halmozódás.

Színvakság, színtévesztés kevésbé mennyiségi, annál inkább minőségi információ veszteséget okoz a gyermeknek.

Microphthalmus funkcionálisan félszeműséget jelent.

Veleszületett lencseficam a Marfan szindróma részjelensége szokott lenni

Perinatális időszakban a legnagyobb gondot a koraszülöttek hiperoxigenizációs kezelése során, annak következtében kialakult retrolentális fibroplázia jelentette. A surfactant kezelés bevezetése e téren jelentős javulást hozott.

Társadalmi, életviteli, stb. szokások, változások miatt számolni kell az évtizedek óta nem észlelt, de újabban visszatérő kankós szemfertőzéssel, ami a szülőcsatornán áthaladó magzat szemére végzetes lehet súlyos szaruhártyát elpusztító gyulladás következtében, ha nem ismerik fel.

Kancsalság csecsemőkorban is kialakulhat általában 6 hónapos kor előtt a fejletlen szemizom beidegzés miatt. Távolátó gyermekek túlzott alkalmazkodás miatt 2-3 éves korban lesznek befelé néző kancsalok. Átmeneti kifelé kancsalítás 4 éves korig figyelhető meg, amikor fáradt a gyermek, szeme a távolba réved, nem koncentrál, vagy éppen beteg. Összenézési gyengeség 10 éves kor után jelentkezik, nem tudja közelre nézéskor befelé téríteni a szemét, a gyerek homályosan lát, fáj a feje, távolra nézéskor párhuzamosan áll a két szem.

A későbbiekben a szemet ért sérülések – a felületes szaruhártya sérüléstől kezdve a retinát ért napégésen át az áthatoló szemsérülésekig – a legváltozatosabb gyulladások, valamint primér és áttétes daganatok okoznak látásvesztést. Minél korábban veszít látásából az illető, annál szegényesebb lesz a szellemi fejlődést biztosító, így megszerezhető információ. Ophthalmia sympathica az ép szem súlyos károsodását jelenti a beteg szemről átterjedő folyamatok miatt. Ennek oka: A szem betegsége során a szem fehérje összetevőivel szemben keletkezett immunanyagok tönkre teszik a nem beteg szemet.

Látási sérülések, károsodások, zavarok minőségi osztályozása előadások anyagát képezi, a könyv nem tér ki rájuk. Hasonlóképen a hallási károsodások súlyosságát is előadásokon ismerheti meg a hallgató.