Skip navigation

3.6.2. A vírusok típusai

A vírusok rendszerezése mesterséges. A nukleinsav tartalmuk, az alakjuk alapján, de leggyakrabban a megfertőzött szervezet vagy az előidézett betegség alapján csoportosítják őket. A prokarióta, eukarióta egysejtűeket és a többsejtű élőlényeket egyaránt megfertőzik.

Bakteriofágok

A bakteriofágok (magyarul: baktériumfalók) a baktériumokban élősködnek.  Bináris felépítésűek: egy megvastagodott „feji” részből és egy hosszú „farok” részből állnak. A feji rész tartalmazza a nukleinsavat, amely spirálisan helyezkedik el és azt a fehérje molekulák csigavonalban befedik.  Fertőzéskor a farki rész hatol be, majd a nukleinsavat befecskendezi a baktériumba.

Escherichia coli T2 fág
forrás: commons.wikimedia.org

A szaporodás fázisai: megkötődés, behatolás, újraképzés, kiszabadulás. Az újraképzés szakaszában a vírus DNS-e vagy RNS-e a baktérium enzimrendszerét úgy programozza, hogy az ő információi alapján újabb bakteriofágokat szintetizáljon.

Növényi vírusok

A növényi betegséget okozó vírusok közül legismertebb a dohánymozaik vírus. Onnan kapta a nevét, hogy leggyakoribb szervezete a dohány, melynek levelein mozaikszerűen foltosodást okoz, de a dohány rokonnövényeire: a burgonyára és a paradicsomra is átterjedhet.

Dohánymozaik vírus
forrás: sulinet.hu

A burgonyánál vírusos leromlást okozhat a burgonyavírus, melynek hatására csenevész hajtások és terméscsökkenés következik be. A gyümölcsfák vírusbetegségei közül leggyakoribb az almamozaik, őszibarack-mozaikvírus.

Almamozaik tünetei
forrás: plantprotection.hu

Állati vírusok

Az állatok vírusbetegségei az embert és az állatot egyaránt megbetegíthetik. Ilyen például a veszettség, baromfi- és sertéspestis, madárinfluenza, száj- és körömfájás, valamint az állati himlők vírusai.

 Emberi vírusok

Az ember legismertebb vírusbetegsége az influenza, bárányhimlő, kanyaró, szemölcs, herpesz, fültőmirigy-gyulladás, gyermekparalízis, AIDS vírus. A különböző daganatos betegségek egy részét is vírusok okozzák, mert a megtámadott sejtek pusztulását vagy daganatos elváltozását idézik elő.

Influenza vírus
forrás: m.cdn.blog.hu

Prion

A kutatók prion elnevezéssel illetik a sejtben kialakuló hibás fehérjét, amely kóros folyamatokat indít el.  Ellenállnak a hő- az UV, γ - sugárzásnak, így nehezen gyógyítható kórokat okoznak. A tudomány mai ismeretei szerint a prion a sejtben tevékenyen részt vesz újabb molekuláinak létrehozásában, így sokszorozódik. Ilyen betegségek például a szivacsos agysorvadás, surlókór, Creutzfeldt-Jacob szindróma.