Skip navigation

Jelentősebb madár rendek és példafajok 1

A jelentősebb madár rendeket és példafajokat Dr. Varga Zoltán Állatismeret című könyve alapján mutatjuk be. (A madarak rendjeinek elnevezésénél az alakú és az alkatú megnevezés is használatos a szak- és az ismeretterjesztő irodalomban.  Például: galambalakúak vagy galambalkatúak rendje; mindkét megnevezés elfogadott.)

  • A búváralakúak teljes úszóhártyájú lábaik a testük végén helyezkedik el, így a szárazföldön ügyetlenül, de a vízben kiválóan mozognak. Az északi tengerpartok és a tundravidék madarai. Közülük a sarki búvár téli vendég, mert vonuló madár. 

Sarki búvár
fotó: Richard Crossley (wikimedia.org)

  • A vöcsökalkatúak rendjébe tartozó madarak hasonlóak, de az úszóhártyás lábuk lebenyes. Ők is kiváló úszó és bukómadarak. A vöcsökfélék úszó tutajfészket készítenek. Hazánkban a búbos vöcsök gyakori, a vörösnyakú vöcsök ritkább.

Búbos vöcsök
fotó: Molnár Gyula

  • A gödényalkatúak rendjébe a gödények vagy másnéven a pelikánok tartoznak. Nagy testű akár 10-12 kg-ot is elérő madarak tartoznak ide, melyek telepekben fészkelnek, és a sekély vízben láncot alkotva halásznak. Az alsó csőrkávájukhoz csatlakozó tasakban több halat is képesek tárolni, amellyel fiókáikat etetik. Korábbi időben (az 1950-es évek előtt) nálunk is költöttek, de ma már csak ritka vendégként láthatjuk a rózsás és a borzas gödényt. Ide tartozik a nagykárókatona (más néven a németből átvett nevén) kormorán is, amely Magyarországon is fészkel. 

Kárókatona
forrás: jegmadar.eoldal.hu

A kárókatonának nincs faggyúmirigye, ezért tollait nem tudja „vízhatlanná” tenni, így gyakran láthatjuk, amikor szárnyait széttárva szárítkozik.

Kárókatona