Skip navigation

4.3.1. A harasztok főbb rendszertani csoportjai

A harasztok főtörzsének Pteridophyta tudományos elnevezése a szárnyasan összetett levelekre utal.  (A ptera görög szó, amely szárnyat; a phyta pedig növényeket jelent.) A ma élő harasztok főtörzsébe a korpafüvek, a zsurlók és a páfrányok törzsei tartoznak.

Korpafüvek

A harasztok legfejletlenebb képviselői a korpafüvek, amelyek megjelenésükben a mohákra hasonlítanak, de azoktól nagyobbak. Magyarországon a korpafüveknek csak 4 faja él, mindegyik védett, ezek közül a főleg fenyvesekben előforduló kapcsos korpafű az ismertebb, melyet gyógynövényként is alkalmazunk.

Kapcsos korpafű
forrás: Gyógytea Blog

Zsurlók

A zsurlók sejtfalába szilícium-dioxid (SiO2, kvarc, kova) épül be, így ezek a növények kemények. Valamikor edényeket súroltak velük, erre utal a nevük is (súroló  =  surló = zsurló). A száruk úgy ágazik el, hogy egy pontból több kisebb szárrész ered, így örvös hajtás elágazásúak. Legismertebb fajuk a mezei zsurló, amelynek barna spóratartó hajtása tavasszal látható, míg nyáron a zöld meddőhajtásaival találkozhatunk a nedves réteken.

Mezei zsurló
forrás: astronet.hu

Páfrányok

A harasztok fejlettebb csoportja a páfrányok, amelyek szára a talajban található kúszó gyöktörzs, amely tápanyagot raktároz, így az a növény áttelelő szerve is. Ebből fejlődnek ki a pásztorbotra emlékeztető fiatal hajtások, amelyek szárnyasan összetett levekké bontakoznak ki. A páfrányok spórái a levél fonákján elhelyezkedő spóratartókban képződnek.  Szaporodásukhoz nekik is vízre van szükségük. A páfrányok közül az erdei pajzsika a legismertebb, a mérsékelt övben mindenhol elterjedt, ezért kozmopolita növénynek tekinthető.


Erdei pajzsika
fotó: James K. Lindsey (wikimedia.org)

Hegyvidéki erdőkben találkozhatunk az apró termetű, barna levélgerincű aranyos fodorkával és a petrezselyem levélre hasonlító kövi fodorkával.

Aranyos fodorka
forrás: kolibrikerteszet.hu

Hazánkban őshonos páfrány a gímpáfrány és az édesgyökerű páfrány. A szarvasagancs páfrány nagyon dekoratív, így a virágboltokban árulják.

A rucaöröm nevű vízipáfrány két levele a víz felszínén úszik, harmadik levele pedig gyökérszerű képződménnyé módosult. Védett, de felmelegedő holtágakban tömegesen is előfordulhat.

Védett és ritka faj a magyar pikkelypáfrány és a struccpáfrány.

Táblázat: A harasztok rendszertani áttekintése

Rendszertani kategória

Növény (csoport) megnevezése

Főtörzs

Harasztok

Törzs

Korpafüvek

Faj

Kapcsos korpafű,

Törzs

Zsurlók

Faj

Mezei- ,erdei-,óriás zsurló

Törzs

Páfrányok

Faj

Erdei pajzsika; aranyos-, kövi fodorka; magyar-, pikkely-, gím-, szarvasagancs páfrány; rucaöröm