Skip navigation

4.1.1. Zöld moszatok

A zöldmoszatok törzse (Chlorophyta) nagyon fontos szerepet tölt be a növényvilág fejlődésében, hiszen az ősi csoportjaikból alakultak ki az első mohák, harasztok. Ebben a törzsben az egysejtűtől a teleptestes formáig mindenféle testszerveződési szint megtalálható. Sejttársulásos felépítés jellemző a több száz vagy több ezer sejtből álló Volvox-fajokra, melyek külső sejtjeik ostorával aktívan mozognak, forognak. A vízben gombostűfej nagyságú forgó zöld gömbök formájában észlelhetjük őket.

Volvox-faj
forrás: wikimedia.org

 Szintén sejttársulásos szerveződésűek a harmonikamoszat-fajok.

Scenedesmus zöldmoszat 4, néha 8 sejtes társulásait harmonikamoszatnak is nevezik
forrás: sulinet.hu

Sejtfonalas szerveződésűek a fonalas zöld moszatok, amelyeket másképpen Magyarországon békanyálnak is nevezünk. (A békanyál  elnevezés gyűjtőfogalomként értendő, mert többféle moszat-nemzetség elnevezését jelenti.) Leggyakoribb békanyálfajunk hazánkban a közepesen szennyezett vizekben, pocsolyákban is megélő szürkészöld színű, vattaszerű Cladophora.

Cladophora (fonalas zöldmoszat)
forrás: blki.hu

A teleptestes fejlettségig eljutott zöldmoszatok közül az 50 cm-es nagyságot is elérő csillárkamoszat gyakori Magyarországon, melynek sejtfalában mészsók halmozódnak fel, ezért érdes tapintásúak.

Csillárkamoszat
forrás: lafema.hu