Skip navigation

9.1. Őshonos magyar háziállatok (nemzeti kincsek)

A világon elterjedt sokféle fajta és változat mellett minden országnak (így Magyarországnak is) vannak úgynevezett őshonos háziállatai. Őshonosnak nevezzük azokat az állatokat, melyeket egy ország évszázadok óta szinte változatlan formában tenyészt, így megőrizték ősi vonásaikat, tulajdonságaikat.

A természetvédelem tevékenységének keretein belül az állatvédelem egyik fontos feladata a Kárpát-medencében őshonos, tájjellegű háziállatok fajtabélyegeinek, genetikai tisztaságának megóvása, az állományok fenntartása. Az 1950-es évektől egyes háziállatok fajtái csaknem teljesen eltűntek az országból az intenzív állattenyésztés hatására. Majdnem ilyen sorsra jutott a házi bivaly, a rideg tartású magyar szürkemarha vagy az ősi hucul lófajta. Visszaszorultak a hagyományos tájfajták, mint a magyar tarka szarvasmarha, a racka juh vagy a mangalica sertésfajta különböző változatai. Az utóbbi évek állatvédelmi programja eredményeként az őshonos háziállataink nagyobb része az elmúlt időkben és jelenleg is a nemzeti parkokban génmegőrzés céljából maradt fenn, és él napjainkban is. Szerencsére egyéni kezdeményezések is megindultak az őshonos fajták tartására, így több egyéni vállalkozó is próbálkozik ezek tenyésztésével. A legtöbb ősi háziállatfajta jól tűri a ridegtartás körülményeit, így gazdaságosabb a tenyésztésük és a termékeik kedvezőbbek az egészséges táplálkozás számára.

A Magyar Országgyűlés a régi magyar állatfajtákat 2003-ban nemzeti kinccsé nyilvánította az alábbi indokokra hivatkozva:

  1. A régi magyar állatfajták tenyésztését az állam felkarolja.
  2. A régi magyar tenyésztett állatfajták megőrzése nemcsak állami feladat, nemzeti kinccsé nyilvánításuk a civil szervezetek és magánszemélyek összefogására buzdít.
  3. A régi magyar állatfajtáknak szerepe van az oktatásban, a művészetekben. Esztétikai értéket képeznek, a bennük rejlő génvagyon gazdasági jelentőséggel bír.
  4. A nemzeti kinccsé nyilvánított állatfajták:

Kutyák : Kuvasz, Komondor, Puli, Pumi, Mudi, Rövidszőrű magyar vizsla, Drótszőrű magyar vizsla, Magyar agár, Erdélyi kopó

Lovak :Nóniusz, Gidrán, Furioso, Kisbéri félvér, Magyar lipicai, Shagya-arab, Hucul, Magyar hidegvérű

Juhok: Magyar /hortobágyi/ rackajuh, Gyimesi racka, Cikta juh, Cigája vagy berke

Magyar bivaly

Szarvasmarhák: Magyar szürke marha, Magyar tarka

Sertések: Szőke mangalica, Fecskehasú mangalica, Vörös mangalica

Magyar parlagi kecske

Magyar óriás nyúl

Magyar tyúkfajták: Fehér magyar, Fehér kopasznyakú, Sárga magyar, Kendermagos magyar, Kopasznyakú kendermagos, Fogolyszínű magyar tyúk, Erdélyi kopasznyakú

Fodros tollú magyar lúd

Pulykák: Bronzpulyka, Rézpulyka

Magyar galambfajták :Budapesti magasröptű keringő, Budapesti tollaslábú keringő, Budapesti tükrös keringő, Budapesti bíbic, Csepeli magasröptű hófehér keringő, Kiskunfélegyházi fésűs keringő, Szegedi magasszálló keringő, Alföldi /kőrösi/ keringő, Komáromi bukó, Kecskeméti keringő, Egri kék keringő, Dunakeszi magasröptű keringő, Bácskai keringő, Debreceni pergő, Magyar szarka keringő, Alföldi buga, Magyar csirkegalamb, Magyar tyúktarka, Magyar óriás, Szolnoki bagdetta, Magyar páva, Magyar óriás begyes, Magyar fodros, Budapesti rövidcsőrű, Budai kék.

A következőkben a legelterjedtebb háziállatfajtákat ismertetjük.