Skip navigation

8.2. Magyarországon termesztett zöldségfélék

A hazai zöldségfélék közül csak a nagyobb mennyiségben termesztetteket vázoljuk.

Burgonya

Annak ellenére, hogy a burgonya nem tekinthető őshonos növénynek Magyarországon, hiszen őshazája Közép- és Dél Amerika, az utóbbi kétszáz évben nagyon elterjedt és jelentős szerepet tölt be az élelmezésben. Az enyhén savanyú homoktalajt szereti a legjobban, fontos táplálkozási és népélelmezési cikk, és egyben takarmány és nyersanyag (szeszipar).  Sok fajtája jól alkalmazkodott a hazai éghajlati viszonyhoz, így napjainkban 60 magyar burgonyafajta van forgalomban a Nemzeti Fajtajegyzéken szereplő államilag elismert burgonyafajták jegyzéke szerint. Az egész ország területén termesztik, de nagyobb mennyiségben Pest és Bács-Kiskun megyében, Nyírségben, Borsodban, Belső-Somogyi homokháton, Nyugat-Dunántúlon, Kisalföldön.

Burgonyafajtákról bővebben ezen a honlapon olvashat:

http://pannon-info.hu/index.php/egeszseg/227-burgonyafajtak-magyarorszagon 

Vöröshagyma

Makó és környékén a magas napfénytartalom miatt a fekete mezőségi talajon kitűnő minőségű hagyma terem. A makói hagyma hungarikum, melyről bővebben ezen az oldalon olvashat.

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_2/003_a_makoi_voroshagyma.htm

Paradicsom

Paradicsom
fotó: Fir0002/Flagstaffotos (wikimedia.org)

 A paradicsom is burgonyaféle. Csak néhány száz éve termesztik Magyarországon, de jól alkalmazkodott az itthoni klímához, így számos hazai fajtája ismert. Friss fogyasztású zöldség és konzervipari nyersanyag. A lazább, melegebb talajt kedveli. Termőterületei elsősorban a konzervgyárak területein alakultak ki. (sajnos a konzervgyárak többségét bezárták az 1990-es években) Hatvan, Nagykőrös, Kecskemét környékén termesztik nagyobb mennyiségben.

Fűszerpaprika

 

Hőigényes, termőterületei az Alföld legmelegebb részei: Szeged és Kalocsa környéke. Az őrölt kalocsai és a szegedi fűszerpaprika hungaricum. Édes-nemes és csípős fajtái ismertek leginkább.

Zöldpaprika

Igénytelenebb a fűszerpaprikánál. Szinte az egész ország területén termesztik, de főbb termőterületei a hevesi, szentesi, kecskeméti, nagykőrösi, cecei és bogyiszlói körzetek. Ezeken a területeken sokféle fajtáját nemesítették ki. A „hagyományosnak” mondható magyar fajtákról ezen az oldalon tájékozódhat.

http://www.szentesimag.hu/paprika-hagyomanyos-fajtak

Jelentős mennyiségű még a káposzta (Vecsés), uborka, zöldborsó, saláta, tök termelése is. A gyökérzöldségek közül a sárgarépa, a petrezselyem (fehérrépa), zeller, cékla, torma. Elsősorban a szabadtéri zöldségtermesztés ismert hazánkban, de az utóbbi években jelentős az üvegházi zöldséghajtatás is. Az üvegházi zöldségtermesztés lényege, hogy megfelelő víz, páratartalom, hőmérséklet, vagy megvilágítás biztosításával egész évben tudunk friss zöldséget előállítani és fogyasztani. Természetesen a szabadföldön termesztett  idényzöldségek ízletesebbek és fogyasztásuk egészségesebb. Az üvegházakban több vegyszert használnak, ezért azok lebomlási idejét ki kell várni eladás előtt.