Skip navigation

4.4.1. A nyitvatermők rendszertani csoportjai

Magvaspáfrányok

A páfrányok legfejlettebb csoportját a magvaspáfrányok alkották, amelyek átmenetet képeztek a csak hajtással rendelkező harasztok és a maggal is rendelkező nyitvatermők között, de ezek kihaltak.  A harasztokból induló törzsfejlődés során valószínűleg a magvaspáfrányoknál vált el a nyitva- és zárvatermők fejlődése. A kihalt magvas páfrányokhoz a ma is élő szágópálmák (cikászok) állnak legközelebb. A cikászoknak fás törzse van, de leveleik a páfrányokéhoz hasonlítanak.

Szágópálma
forrás: nyf.hu

Páfrányfenyők

A nyitvatermők legtipikusabb és legismertebb csoportja a tobozos nyitvatermők, amelyek legősibb képviselői a páfrányfenyők. Ma már csak egyetlen fajuk él: a Kínából származó páfrányfenyő (Ginkgo biloba). A páfrányfenyőt élő kövületnek tekintik, mert levéllenyomatai már a földtörténeti ókorból is megtalálhatók. Levele villás erezetű, lombhullató.  Kétlaki növény, a női jellegű fákon szabadon álló magkezdemények képződnek, a hím jellegű fán porzófüzérek láthatók. A magkezdeményekből kisebb dió nagyságú, büdös szagú magköpennyel körülvett magvak fejlődnek. A páfrányfenyőt parkokban láthatjuk, de gyógynövényként is ültetik.

Páfrányfenyő
forrás: biobolt.lapunk.hu

Leplesmagvúak

Ebbe a csoportba a csikófark tartozik, mely arasznyi magasságú, csökevényes, zöld vesszőjű kétlaki törpecserje. A csikófark Magyarországon ritka, védett növény.

Csikófark
fotó: Le.Loup.Gris (wikimedia.org)

Fenyők

A tobozos nyitvatermők legelterjedtebb fajai a fenyők és a ciprusok. A fenyőfélék családja több alcsaládra oszlik. A jegenyefenyők csoportjába az egytűs fenyők tartoznak, legtipikusabb képviselőjük a lucfenyő, melynek tűlevelei hegyesek, maximum 2-3 cm hosszúak, tobozai hosszúkásak és csüngők. Magyarországon csak a Bakony hegységben és az Alpok lábánál őshonosak. Az Alpokban és a Kárpátokban 1000 m feletti magasságban összefüggő erdőket képez.

Lucfenyő
forrás: wikimedia.org

A jegenyefenyő hasonlít a lucfenyőhöz, de tűlevelei laposabbak és puhábbak. Az ezüstfenyő Észak-Amerikából származik, a nevét onnan kapta, hogy a tűlevelei a viasztól hamvasak (ezüstösek). Mindkettőt parkokba ültetjük díszfaként hazánkban.  Magyarországon legtöbben a lucfenyőt használják karácsonyfaként, pedig a jegenye- és az ezüstfenyő nem hullajtja le a levelét a meleg szobában, viszont lassabban nőnek a lucfenyőnél, így drágábbak.

Az erdeifenyő-félék alcsaládjába tartozó erdei fenyő a tajgaövben őshonos, de ültetett erdőben a gyenge homokos talajon is megél. Az erdei fenyő kettesével álló tűlevelei általában 4-6 cm hosszúak (tápanyagban gazdag talajú helyeken 6-8 cm-ek is lehetnek, de 10 cm-nél mindig rövidebbek). A feketefenyő tűlevelei is kettesével állnak, de általában 8-12 cm hosszúak. A Balkánon, főleg meeg, mészköves, sziklás helyeken őshonos.

Erdei fenyő
forrás: wikimedia.org

A vörösfenyő-félék alcsaládjába tartozik a soktűs és lombhullató vörösfenyő, melynek rövidtűs (kb. 2 cm hosszú) levelei csomókban állnak. Az örökzöld ciprusfélék is ide tartoznak, melyek csíranövényei tűlevesek, de kifejletten pikkelyszerű levelei vannak.

Vörösfenyő
fotó: Antony Sorrento (wikimedia.org)

A fenyők csoportjába tartoznak a tuják, az életfák és a borókák is. A tuja hajtásai vízszintesen, az életfa hajtásai pedig függőlegesen állnak, leveleik pikkelyesek.

Táblázat: A nyitvatermők rendszertani áttekintése

Rendszertani kategória

Növény (csoport) megnevezése

Törzs

Magvas növények

Altörzs

Nyitvatermők

Osztály

Szárnyaslevelű nyitvatermők

Alosztály

Magvaspáfrányok (kihaltak)

Alosztály

Szágópálmák (cikászok)

Faj

Cikasz

Alosztály

Leplesmagvúak

Faj

Csikófark, Welwitschia

Osztály

Tobozos nyitvatermők

Alosztály

Páfrányfenyők

Faj

Páfrányfenyő

Alosztály

Fenyők

Faj

Keleti-, nyugati tuja; életfa, közönséges boróka, mocsárciprus, mammutfenyő, erdei-feketefenyő, jegenye-lucfenyő, vörösfenyő, cédrus, tiszafa