Skip navigation

Jelentősebb madár rendek és példafajok 6.

  • A verébalkatúak vagy más néven énekesmadár-alkatúak rendjébe tartozik a legtöbb ismert madár. A mélyen villás farkú, rozsdaszín torokfoltú füstifecske nagyon népszerű madár. A füstifecskék repülő rovarokkal táplálkoznak és gömbölyded formájú, fölül nyitott fészket készítenek emberi építmények szegleteiben.

Füstifecske
fotó: Molnár Gyula

hang: 

Enyhébben villás farkú a hasonló életmódú molnárfecske, de az ő fészke félgömb alakú, zártabb, fölül egy kerek bejárónyílással.

Molnárfecske
fotó: Molnár Gyula

A cinegefélék egy része kiváló fészeképítő, ilyen például a függőcinege.

Az ismertebb cinegék, mint amilyen például a széncinege, a kékcinege vagy a barátcinege, odúlakó madarak. A gyakori széncinege ezek közül a legnagyobb.

Széncinege
fotó: Molnár Gyula

hang: 

A cinegék gyakori vendégei a téli madáretetőknek, az olajos magvakat, állati zsiradékokat szívesen fogyasztják.

Kék cinege
fotó: Molnár Gyula 

A pintyfélék kúpos csőrű, vegyes táplálkozású madarak, részben magvakat, részben rovarokat fogyasztanak. A lomb és a tűlevelű erdőkben, de az utóbbi időben városi parkokban is gyakran láthatjuk az erdei pintyet, melynek hímje élénkebb rozsdabarnás- kékesszürke tollazatú, míg a tojó nem feltűnő barnás-szürkés.

Erdei pinty hím
fotó: Molnár Gyula

Az emberi településhez legjobban alkalmazkodott a szürke fejtetőjű házi veréb, mindenhol tömegesen láthatók. Rokona a csokoládébarna fejtetőjű mezei veréb, a fás-bokros területeket kedveli, de kertes övezetekben is előfordul.

Házi verébpár
fotó: Molnár Gyula

Mezei veréb
fotó: Molnár Gyula