Skip navigation

Rendszerezésük – elterjedésük 4.

A páros ujjú patások rendjének kérődző csoportjába tartoznak a szarvasfélék, melyek közül hazánkban a legnagyobb vadon élő kérődző patás a gímszarvas.

Gímszarvas
fotó: Molnár Gyula

Szarvasbőgés

A gímszarvas és a dámvad állománya a vadászat számára jelentős tényező. A dámvad valamivel kisebb termetű a gímszarvasnál.

Dámvad
fotó: Molnár Gyula

Hangja: 

Barcogás

A házijuh vadon élő rokona a muflon, melyet a mediterrán országokból telepítettek be Magyarországra. Természetvédelmi szempontból komoly problémát jelent sok helyen a muflon jelenléte, mert minden növényt lerág.

Muflon
forrás: mecsekerdo.hu

Magyarország egész területén nagy létszámban él az őz.

Őzek
fotó: Molnár Gyula

A kérődző páros ujjú patások csoportjába tartozik még a háziállatok közül a juh, a kecske és a szarvasmarha. Ősi magyar szarvasmarha fajta a szürke marha, melynek gulyáit  több nemzeti parkban is láthatjuk.

Szürke marha borjával
fotó: Molnár Gyula

Nem kérődző páros ujjú patás állat a házi sertés és a vaddisznó, melyek egymással kereszteződnek és termékeny utódaik lesznek.

Vaddisznó
fotó: Molnár Gyula

Páratlanujjú patás állatok a lófélék és az orrszarvúak. Magyarország híres lovas nemzet lévén több helyen jelentős ménest tart fenn. Ezek közül megemlítjük a Bükki Nemzeti Park területén található lipicai ménest.

Lipicai ménes
forrás: szilvasvarad.hu