Skip navigation

Heterotrófok

A baktériumok többsége a saját sejtjük építéséhez a környezetből felvett szerves anyagot használ fel az anyagcseréje során vagyis heterotróf táplálkozású.

1. Szaprofiták

 Az elhalt szerves anyagokon élőket szaprofitáknak nevezzük.  A szaprofita baktériumoknak a  szerves anyagok lebontásában óriási szerepük van a természetben, hiszen az anyagok körforgása nélkülük nem történhetne meg, ezért lebontó  (dekomponáló) szervezetnek is nevezik őket. A szaprofitákhoz tartozik a baktériumok többsége. Ebbe a csoportba tartoznak a korhasztó, rothasztó és az erjesztő baktériumok.

2. Paraziták

Az élő szervezetben élősködő baktériumokat parazitáknak nevezzük.  Ezek sok esetben a kórokozók csoportjába tartoznak, hiszen megbetegítik a gazdaszervezetet, amely lehet növény, állat és ember. A következőkben nézzünk néhány példát az emberi megbetegedésekre.

 Parazita baktériumok által okozott emberi betegségek

A legismertebb emberi betegséget okozó baktérium a szalmonella. A betegség a baktériummal fertőzött ételekkel (nyers tojás, húsáruk) kerül a szervezetbe. A fertőzött ételek elfogyasztása után néhány óra múlva heveny hányás és hasmenés következik be. A betegséget a higiéniai előírások betartásával megelőzhetjük.

A tuberkulózis  (TBC) baktérium különböző változatai megfertőzhetik az embert, de az ember is továbbadhatja a fertőzést a különböző háziállatoknak. A baktérium belégzéssel, tejjel, vagy a nyálkahártyán keresztül juthat a szervezetbe. A  tuberkulózis vagy gümőkor betegség tünetei: köhögés, köpet, tüdővérzés, hőemelkedés, nehéz légzés, izzadás, gyomor-és bélpanaszok, vérkeringési zavarok, fogyás.  A tej forralásával elpusztulnak a benne levő baktériumok.  Az újszülöttek védőoltást kapnak, így napjainkban már nem gyakori betegség.

A Lyme-kór (borreliozis):  a kullancsok terjesztik ezt a betegséget, mert a csípésük során a nyálukkal bekerülhetnek a baktériumok az állatok és az ember szervezetébe. A betegség jellegzetes tünete a kullancscsípés helye körül kialakuló, körkörösen továbbterjedő bőrgyulladás, amelyet fejfájás, láz, izom és izületi fájdalom is kísérhet. Antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.