Skip navigation

A falmászás, sziklamászás bemutatása a motoros képességek oldaláról

A fal- és sziklamászással jól fejleszthetjük a motoros képességeinket, és azon belül, egyes megnyilvánulási formáit. A motoros képesség fejlettségi szintje és az alkalmazott technikai elemek alkalmazása, kivitelezése meghatározó tényezőként játszik szerepet. Ilyen például az erőfejlesztés (maximális, erő állóképesség), a ritmus képesség, a mozgásérzékelés, térbeli tájékozódó képesség, egyensúlyozó képesség. Természetesen az edzést kiegészítő feladatokról sem feledkezzünk meg, hiszen -a teljesség igénye nélkül- a hajlékonyság fejlesztés, a mentális tréningek alkalmazása is elengedhetetlen. A mászás átmozgatja, igénybe veszi izomzatunk nagyobb részét, de a keringési szervrendszert is fejleszti, működésüket fokozza, serkenti. Mindig legyünk tisztában saját képességeinkre, azok színvonalára, tapasztalatainkra, ne vállaljunk túl sokat, mert súlyos árat fizethetünk akkor, ha a sziklafalról a hegyi mentők helikopteres mentését kell igénybe venni.

A motoros képességeink fejlesztésén túl számba kell venni a gyakorlások során szerzett ismereteket és mozgáskultúra alapokat. Nagy a jelentősége a pszichés, mentális felkészültségnek, és a cselekvés közbeni pillanatnyi állapotnak. Az adott mászás során használatos eszközök elrendezése, rendszerezése úgymond „kéz alá" szervezése nagymértékben befolyásolja a fizikai és a szellemi kapacitásunkat, elfáradásunk bekövetkeztét.

Jól felkészülten, jó fizikai állapotban kezdjünk neki nagyobb falak, sziklák megmászásához. A mentális felkészülést sem hanyagoljuk el, hiszen az is nagyon fontos eleme a mászásoknak. Ezekből következően legyen célunk a biztonságos mászás megteremtése!

A mászások során ismert és alkalmazott technikai elemek (fogások, állások, lendületek, függések, stb.) nagyon fontos része az optimális teljesítmény elérése, előmozdítása szempontjából. A teljesítményt meghatározó technikai elemek lehetnek a húzások, tolások, támaszok, állások, fordítások. Lényegében még lehetne sorolni tovább, illetve megemlíthetjük ezek kombinációját is.

A mászások alkalmával, amikor a különböző technikai elemeket alkalmazzuk, akkor arra kell törekednünk - és a tanítványok figyelmét felhívnunk-, hogy a testük súlyának terhét az alsó végtagokra összpontosítsák. Tehát a biztos és jó technikák kivitelezése mellett, a terhelés eloszlás az egyik legfontosabb szempont. A karjainkkal, kezeinkkel, újainkkal úgymond segítjük az előre (felfelé) haladást, egyensúlyozunk, húzunk, fixálunk, stb. Az alátámasztási (lépések) pontok felett lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy a súlypontunk a támaszpont felett legyen, elkerülve a felső végtagok oldalirányú húzó terhelését. Ha elfáradunk, akkor törekedjünk arra, hogy olyan helyen keressünk pihenőt a mászó utunk során, ahol a legkönnyebben, legkényelmesebben, és veszélynélkül meg tudunk állni, vagy akár le is tudunk ülni.

Az egyensúlyozó képesség szerepe elengedhetetlen a mászások kivitelezése, gyakorlása során. A nehezebb, bonyolultabb formációk leküzdésénél azonban nem tudjuk hatékonyan az egyensúlyozó képességünket kihasználni, érvényesíteni. Ezekben az esetekben a test kifordulását megakadályozva szükséges a kezek és a karok nagyobb igénybevétele, akár a függő helyzetbe kerülés szintjéig is. A mászónak megfelelően megválasztott ritmussal, dinamizmussal, de megfontoltan kell a mászást gyakorolni.

A mászó utunk megfigyelése, memorizálása is döntő szerepet nyújt a tevékenységünk kivitelezése, alkalmazása során. Összpontosításunkban segítségünkre lesz, ha vizuálisan megmásszuk a falat, megtervezzük mozdulatainkat. Felmérhetjük a fogásokat, lépéseket, azok formáját, és a pihenésre alkalmas részeket.